• Πολιτική

    Αναβρασμός στην Εκκλησία: Στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας παραπέμπεται η συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom


    Η συμφωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την μισθοδοσία των κληρικών και την διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έφερε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόσο από τους απλούς κληρικούς όσο και από ιεράρχες. Έτσι, ο αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως τα όσα ανέφερε χθες δεν αποτελούν συμφωνία, όπως παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά πρόθεση για συμφωνία, ενώ η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρέπεμψε το θέμα στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, με τη συμμετοχή και των 82 ιεραρχών.

    Και μπορεί η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να κύλησε σχετικά ήρεμα, στην σύνοδο της Ιεραρχίας ωστόσο το κλίμα αναμένεται πιο οξύ, καθώς εκεί θα συμμετέχουν ιεράρχες οι οποίοι έσπευσαν από σήμερα να εκφράσουν την αρνητική τους έκπληξη για την κίνηση του αρχιεπισκόπου. Μεταξύ αυτών αναμένεται να πρωτοστατήσει ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος, ο οποίος κάλεσε τους κληρικούς «να πάρουν τα λάβαρα της αντίστασης». Κατά της συμφωνίας τάχθηκε όμως και ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, υποστηρίζοντας πως «η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποδούλωση της Εκκλησίας στο Κράτος».

    Υπό την πίεση ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας πριν από τις γιορτές, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η σύνοδος της Ιεραρχίας συγκαλείται κάθε Οκτώβριο. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν μέχρι τότε υπάρχει κάποια σχετική νομοθετική ρύθμιση πάνω στην οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν οι ιεράρχες ή αν θα πρέπει να αρκεστούν στο χθεσινό κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα – Ιερώνυμου.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΔΙΣ έχει ως εξής:

    1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

    2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

    3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

    4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
    (α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
    (β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
    (γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
    (δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
    (ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

    5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

    6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Άγνοια» στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ για τη «βόμβα» Τζανακόπουλου: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες τάζοντας 10.000 διορισμούς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόμβα Τζανακόπουλου: Χώρος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο από τη συμφωνία με την Εκκλησία!



    ΣΧΟΛΙΑ