• Πολιτική

    Έγγραφο Τουλουπάκη: Τουλάχιστον ο ένας προστατευόμενος μάρτυρας είχε καταθέσει και στην Αμερική

    • NewsRoom
    Ελένη Τουλουπάκη

    Ελένη Τουλουπάκη


    Μια αποκάλυψη που ενδέχεται να ανατρέπει τα δεδομένα για την υπόθεση Novartis έρχεται στο φως.

    Η «Καθημερινή της Κυριακής», με έγγραφο που φέρεται να φέρει την υπογραφή της Ελένης Τουλουπάκη, υποστηρίζει πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς γνώριζε πως τουλάχιστον ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων, είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε και στις αμερικανικές αρχές. Το έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα απεστάλη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

    Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Καθημερινής, αναφορικά με τον «Μάξιμο Σαράφη», η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει:

    «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιον μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ‘’Μάξιμος Σαράφης’’».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής», πρόκειται για μια τεράστια δικονομική αστοχία είναι τεράστια, καθώς η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, με τις καταθέσεις του οποίου στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενεπλάκησαν πολιτικά πρόσωπα, προσδοκούσε σε οικονομικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και οι καταθέσεις τους είναι άκυρες.

    «Περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν μου επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες ‘’είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα’’», ανέφερε στο έγγραφο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Πάντως, οι αποκαλύψεις της εφημερίδας ενδέχεται να ενισχύσουν τα στοιχεία της Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που διερευνά ενδείξεις περί σκευωρίας.

    Αναφορικά με τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα, το δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρει πως στο έγγραφο η Ελένη Τουλουπάκη σημειώνει ότι «τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς».

    Σε ό,τι αφορά στην προστατευόμενη μάρτυρα «Κελέση» η εισαγγελέας δεν φέρεται να αναφέρει ρητά πως είναι το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε στην Αμερική. Ωστόσο, φέρεται, σύμφωνα με την «Καθημερινή» παραθέτει πολλά στοιχεία για το πρόσωπο της, όπως το email που κατασχέθηκε από τα γραφεία της Novartis και περιγράφει με λεπτομέρειες τον ρόλο της.

    «Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται με σοβαρά με Υπουργεία και αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Αν ναι, θα προκρίνετε μία προαγωγή;» ανέφερε email υπαλλήλων της Novartis προς την ελληνική Novartis με ημερομηνία 13 Απριλίου 2013, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει στοιχεία από τις αμερικανικές αρχές για τους προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, αλλά και για το περιεχόμενο των καταθέσεων τους.

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος  ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ πως «τo έγγραφο αυτό έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες. Ήταν γνωστό άρα, όπως εγώ ισχυριζόμουν, ότι οι ίδιοι μάρτυρες με κουκούλα καταθέτουν και εδώ και εκεί, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Άρα ο νόμος απαγόρευε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Άρα αυτά όλα τα οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει είναι στον αέρα».



    ΣΧΟΛΙΑ