• Πολιτική

    Ανάστατη η Ήπειρος από τον ισχυρό σεισμό – 82 μετασεισμοί έχουν ήδη σημειωθεί

    • NewsRoom


    Με έντονη σεισμική δραστηριότητα, που ήδη μετρά 82 μετασεισμούς, συνεχίζεται η αναστάτωση στα Ιωάννινα και σε ολόκληρη την Ήπειρο, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 11.14 το βράδυ του Σαββάτου. Ο ισχυρότερος μετασεισμός που καταγράφηκε ήταν 4,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 3 το πρωί, ενώ στις 6.20 σημειώθηκε άλλος ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών.

    Αν και η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. ενώ σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί της Κυριακής 16/10.

    Ωστόσο, παρά την ένταση του σεισμού, δε σημειώθηκαν τραυματισμοί, με τους κατοίκους της πόλης να περνούν τη νύχτα σε πλατείες και δρόμους, ιδιαίτερα κοντά στην παραλίμνια περιοχή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Σε αρκετά χωριά οι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν έξω από τα σπίτια τους.

    σεισμοσ2Οι δύο κύριοι σεισμοί (23:14 της 15ης/10 με 5,5R και 02:18 της 16ης/10 με 4,2R) έγιναν στο τρίγωνο Μελίσσι, Λίθινο και Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας.

    Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ, συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα σπίτια που έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό. Τόνισε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν ελέγχους στην πόλη το βράδυ και δεν εντόπισαν ζημιές.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε.  Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτίρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς. Υποστήριξε δε ότι «αφού περάσουν 48 ώρες θα μπορέσουμε να πούμε ότι χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός».

    «Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο» δήλωσε στον Σκάϊ ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.

    Εκτός από τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία, καθώς και στην Κοζάνη και σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ