• Πολιτική

    Αναστασιάδης: Ο ταραξίας πρέπει να συμμορφωθεί

    • NewsRoom

    Νίκος Αναστασιάδης


    Για το αδιέξοδο μετά από μία εβδομάδα συνομιλιών με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά και για τα επόμενα βήματα μίλησε στο euronews ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

    Παρά την αρχική αισιοδοξία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, οι αλλεπάλληλες συναντήσεις της ειδικής απεσταλμένης με τους δύο ηγέτες και μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, δεν οδήγησαν σε συμφωνία.

    «Το πρώτο ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν στις 9 Αυγούστου όταν σε μία άτυπη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί είχαμε συμφωνήσει ποιοι θα ήταν οι όροι αναφοράς. Ενημερώθηκε αναλόγως τηλεφωνικά η κ. Λουτ, τόσο από δικής μου πλευράς τόσο και από την πλευρά του κ. Ακιντζί, επισκέφθηκε την Κύπρο, ετοίμασε ένα λιτό κείμενο για να αποφευχθούν οι όποιες εμπλοκές ή περιπλοκές, εν συνέχεια όμως φαίνεται ότι το κείμενο έπρεπε να περάσει από την έγκριση, τουλάχιστον φαίνεται και της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια εμπλοκή να απαιτούνται θέματα τα οποία ήθελαν να προκαθορίζονται προ του διαλόγου, οπότε εκεί έγκειται η εμπλοκή», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

    Ανέφερε ότι θέλει να παραμείνει αισιόδοξος και ότι θέλει να διατηρεί την ελπίδα ζωντανή γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το διάλογο.

    «Το πρόβλημα είναι αν η Τουρκία μένει ανυποχώρητη σε κάποιες θέσεις όσον αφορά τις εγγυήσεις και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, να παραμείνει εγγυήτρια με επεμβατικά δικαιώματα κτλ», τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης.

    Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα.

    «Πέρασε από τις φραστικές καταδίκες στην λήψη αποφάσεων με στοχευμένα μέτρα όμως αυτά απαιτούν χρόνο. Το θέμα δεν είναι να επιτυγχάνεις αποφάσεις, το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

    Πηγή: philenews / euronews.gr



    ΣΧΟΛΙΑ