• Πολιτική

    Ανασχηματισμός: Στις 13.00 η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

    • NewsRoom

    Ζωή Ράπτη, Νίκος Ταγαράς


    Σήμερα στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των νέων προσώπων της κυβέρνησης, που επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση και την βελτίωση στους τομείς της υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος.

    Όσον αφορά στα νέα πρόσωπα, η κ. Ζωή Ράπτη, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών, τοποθετείται υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, ενώ ο κ. Νίκος Ταγαράς, βουλευτής Κορινθίας, αναλαμβάνει υφυπουργός Περιβάλλοντος.

    Πρόκειται για έναν «ήπιο» μετασχηματισμό της κυβερνητικής ομάδας, με κυρίως αναβαθμίσεις των μελών της.

    Προτιμήθηκε ένας οργανωτικός ελιγμός με την αναβάθμιση δύο υφυπουργών και την προσθήκη τριών νέων προσώπων ώστε να τρέξει άμεσα η κατάρτιση του σχεδίου για την υλοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αλλα και για να καλυφθούν ορισμένα κενά.

    Οι κ.κ. Σκυλακάκης – Τσακλόγλου θα μετέχουν στην ευρύτερη κυβερνητική ομάδα που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει τον οδικό χάρτη αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Σκυλακάκης αναβαθμίζεται απο υφυπουργός σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Διατηρεί τις νευραλγικές αρμοδιότητες που ήδη κατέχει και οι οποίες αφορούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ παράλληλα αναλαμβάνει ρόλο – κλειδί για το εθνικό σχέδιο στήριξης και ανασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας.

    Ο κ. Τσακλόγλου αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Να σημειωθεί ότι ο γνωστός ακαδημαϊκός έχει ειδίκευση σε ζητήματα οικονομικής ανισότητας, φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού, οικονομικών αποδόσεων της εκπαίδευσης και αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους

    Σημαντική είναι και η αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

    Το τρίτο σκέλος των κυβερνητικών αλλαγών αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καθώς δύο στελέχη της επιστρατεύονται απο την εκτελεστική εξουσία προκειμένου να καλύψουν κρίσιμα κενά.

    Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι με τις αλλαγές επιδιώκεται:

    – Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.

    – Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.

    – Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.

    – Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

    Παράλληλα, «ο Πρωθυπουργός επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με κριτήρια τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, «ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές».

    Η τελευταία αποστροφή φαίνεται πως «φωτογραφίζει» κυρίως τον νέο Υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της κυβέρνησης και προς αυτό το ακροατήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ