Νέο πρόστιμο, διπλάσιο από το προηγούμενο, επέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής επειδή συμμορφώνεται “με ρυθμούς χελώνας” στην κατεδάφιση 3 παράνομων ορόφων του ξενοδοχείου Coco-Mat, στου Μακρυγιάννη.

Πέντε μήνες μετά την πρώτη “καμπάνα” (5.000 ευρώ, αρχές του περασμένου Νοέμβρη), το ΣτΕ ξανατιμωρεί τη Διοίκηση με 10.000 χρηματική κύρωση υπέρ των κατοίκων της περιοχής.

1

Προειδοποιεί μάλιστα με υψηλότερα πρόστιμα εάν στον επόμενο έλεγχο του Δικαστηρίου δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος προς την υλοποίηση της απόφασης κατεδάφισης που το ίδιο Δικαστήριο εξέδωσε σχεδόν 7 χρόνια πριν.

Το Τριμελές Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ, με τη νέα παρέμβαση του, αναγνώρισε μεν ότι από τον περασμένο Νοέμβρη έγιναν βήματα αλλά τα περισσότερα… σημειωτόν.

Καλεί τώρα τη Διοίκηση να “ανεβάσει ταχύτητα ” για να υπογραφεί η σύμβαση και η εκτέλεση κατεδάφισης των 3 ορόφων του Coco-Mat, για την προστασία των μνημείων του Ιερού Βράχου, του Μουσείου της Ακρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου.

Με το 6/2026 Πρακτικό του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (Πρόεδρος: Μ. Πικραμένος, Εισηγητής: Χ. Παπανικολάου, Σύμβουλος) διαπιστώθηκε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, μετά την έκδοση του 11/2025 Πρακτικού, προχώρησε στη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση της σύμβασης προς κατάρτιση της μελέτης κατεδάφισης του αυθαίρετου μέρους του επίμαχου ξενοδοχείου και εξέδωσε την κατακυρωτική απόφαση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣτΕ:

“Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής οφείλει, όμως, μετά τον έλεγχο της ως άνω σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υπογραφή και ομαλή εκτέλεση της. Περαιτέρω, το Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη το διακύβευμα της συγκεκριμένης συμμόρφωσης που είναι η προστασία των μνημείων του Ιερού Βράχου, του Μουσείου της Ακρόπολης και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και ότι η διαδικασία συμμόρφωσης ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2021, έκρινε ότι πρέπει να καταβληθεί από τη Διοίκηση στους αιτούντες νέο χρηματικό ποσό ως κύρωση για τη συνεχιζόμενη καθυστέρησή της να συμμορφωθεί προς την 2102/2019 απόφαση της Ολομέλειας.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο, συνεκτιμώντας ότι η διαδικασία για την ανάθεση της ως άνω σύμβασης προχώρησε μεν σημαντικά μετά το Πρακτικό 11/2025 πλην δεν κατέληξε στην υπογραφή της, κρίνει ότι το ποσό της νέας κύρωσης στη Διοίκηση πρέπει να ανέλθει στις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Τέλος, το Συμβούλιο επεσήμανε ότι θα εξετάσει την πρόοδο της διαδικασίας σε επόμενη συνεδρίαση και θα εκτιμήσει

α) την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των ενεργειών της Διοίκησης για την υπογραφή και την υλοποίηση της ως άνω σύμβασης,

β) την έγκαιρη καταβολή στους αιτούντες των ποσών που προσδιορίζει ως χρηματικές κυρώσεις και, με βάση τα ανωτέρω, θα κρίνει αν πρέπει να επιβάλει στη Διοίκηση νέα χρηματική κύρωση προσδιορίζοντας το ύψος της αναλόγως με την ανταπόκρισή της στις περιγραφείσες υποχρεώσεις της.”

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε δάσκαλος δημοτικού που παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτριες

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο «Μεταξά»: «Οι ασθενείς αναγνωρίζουν ότι στο ΕΣΥ γίνεται σπουδαία δουλειά»

Κύκλος Σεμιναρίων Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου