• First Top Stories

    Ανασχηματισμός προ των πυλών: Τελευταία προσπάθεια Τσίπρα να σώσει την παρτίδα – Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου


    Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στο Μέγαρο Μαξίμου, για να σβήσουν οι φωτιές που άναψαν από τα λάθη και τις παραλείψεις -όπως (μισο)παραδέχθηκε χθες και ο Αλέξης Τσίπρας- στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου. Χθες, έγιναν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις 20 παρεμβάσεις, είχαν προηγηθεί οι «καρατομήσεις» των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, του γγ Πολιτικής Προστασίας και η παραίτηση Τόσκα. Επόμενο βήμα ένας βεβιασμένος, θερινός ανασχηματισμός, που θα δώσει πολιτικό χρόνο, μιας και η συγκυρία για εκλογές το φθινόπωρο χάθηκε στις φλόγες.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές, για να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι και τον έλεγχο της κατάστασης, αφού είναι και μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες να γυρίσει το παιχνίδι. Στη δύσκολη εξίσωση «ποιος μένει – ποιος φεύγει», σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, έναν από τους εισηγητές της σκληρής γραμμής που ακολουθήθηκε τις πρώτες ημέρες.

    Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος δεν αναμένεται να αποχωρήσει τελείως από την κυβέρνηση, αλλά να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο υπουργείο.

    Δύσκολη είναι και η παραμονή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Ναυτιλίας, τον οποίο βαρύνει και η περυσινή ιστορία της ρύπανσης του Αργοσαρωνικού από το Αγία Ζώνη 2. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι πιθανό να υπάρξει αναβάθμιση του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού.

    Ο πρωθυπουργός εξετάζει και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αναβάθμιση του Σωκράτη Φάμελλου, ενώ σίγουρη θεωρείται και η αναβάθμιση νέων στελεχών, όπως οι κ.κ. Χαρίτσης και Ηλιόπουλος, που έδειξαν ότι έχουν δυνάμεις να σηκώσουν βάρη σε μια προεκλογική περίοδο.

    Στη θέση τους παραμένουν -σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις- υπουργοί που έφεραν εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με του θεσμούς όλο αυτό το διάστημα. Πρόκειται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη, Έφη Αχτσιόγλου και Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και μετακινήσεις κάποιων λόγω «καραμπόλας».

    Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Κοτζιάς, ενώ δύσκολα θα μετακινηθεί ο Πάνος Σκουρλέτης, που κλήθηκε σε δεύτερο χρόνο να «καθαρίσει» για την κυβέρνηση στο θέμα των πυρκαγιών. Ήταν από τους πρώτους, από τα χείλη των οποίων ακούστηκε το μεταμελημένο «δεν πήγαν όλα καλά, αφού υπήρξαν νεκροί».

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά θα κάνει πράξη το άνοιγμα στον χώρο του Κέντρου, αφού η κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό θα είναι αυτή που θα πάει στις εκλογές. Στόχος, λοιπόν, της κίνησης αυτής είναι η αλίευση ψηφοφόρων από τον χώρο αυτό. Τα ονόματα που ακούγονται είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Λούκα Κατσέλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μονόδρομος ο ανασχηματισμός: Άρχισαν τα γράψε-σβήσε



    ΣΧΟΛΙΑ