• Πολιτική

    Άναψε φωτιές στη Βουλή το… τηλέφωνο στον Ερντογάν

    • NewsRoom
    Βουλή


    Το τηλεφώνημα στον Ερντογάν, για το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, άναψε φωτιές στη Βουλή και προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στη δευτερολογία του στο θέμα των δύο αξιωματικών και ζήτησε από τον πρωθυπουργό εφόσον υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο να την αξιοποιήσει προκειμένου οι δύο Έλληνες να επιστρέψουν στην Αθήνα. Η αναφορά αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος έκανε λόγο για επιπολαιότητα.

    «Όλα όσα είπατε για τους δύο αξιωματικούς δείχνουν την δική σας επιπολαιότητα. Τον Τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω εγώ στο τηλέφωνο όταν κρίνω σε συνεννόηση με το στράτευμα. Είναι ανεύθυνο να βγαίνετε στο ελληνικό κοινοβούλιο και να λέτε γιατί ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε αυτό ακόμα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε με ένα σύνηθες επεισόδιο σε μέγα ζήτημα που μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες».

    Μητσοτάκης: Αξιοποιήστε τον δίαυλο με τον Ερντογάν

    Νωρίτερα, στην δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν. «Αφού έχετε δίαυλο επικοινωνίας με τον Τούρκο πρόεδρο, πρέπει να τον αξιοποιήσετε για να έρθουν το συντομότερο δυνατόν στην Ελλάδα οι δύο Ελληνες αξιωματικοί».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα καυστικός και επικριτικός για την τακτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα επισήμανε με νόημα την προσφυγή της Αθήνας στο ΝΑΤΟ, ενώ συνδύασε το όλο θέμα με το πώς έχει κινηθεί η κυβέρνηση και στην υπόθεση των 8 τούρκων στρατιωτικών που έχει ζητήσει πίσω η Άγκυρα: «Εσείς που ζητάτε στήριξη του ΝΑΤΟ σήμερα, τι αξιοπιστία έχετε, όταν πριν από λίγα χρόνια ζητούσατε την έξοδο της χώρας; Μας μιλήσατε για διαύλους επικοινωνίας. Είναι σημαντικό να υπάρχουν. Όμως φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί από μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία, την επόμενη της σύλληψης των «οκτώ». Δεν μας έχετε ενημερώσει ποτέ γι’ αυτή την συνομιλία, το περιεχόμενό της το έχουμε ακούσει μόνο από την άλλη πλευρά. Η δική σας εκδοχή ποια είναι; Γιατί δεν αξιοποιείτε αυτό το δίαυλο επικοινωνίας; Καλέσατε τον Τούρκο πρόεδρο να εκφράσετε την αγωνία σας για την σύλληψη και κράτηση δύο στρατιωτών σε φυλακές υψίστης ασφάλειας, αν και στο παρελθόν αυτά λύνονταν μέσα σε λίγα λεπτά. Αξιοποιήστε τον δίαυλο επικοινωνίας, λοιπόν, για να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί» τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

    Η πολιτική αντιπαράθεση των δύο ανδρών φαίνεται πως επαναφέρει την διαφορά αντιμετώπισης στα εθνικά θέματα σε μία περίοδο ωστόσο που απαιτεί νηφαλιότητα και από τις δύο πλευρές και σίγουρα κοινή γραμμή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταψηφίστηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για προανακριτική για Κουρουμπλή, Πολάκη και Ξανθό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλέξης Τσίπρας: Η Τουρκία δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης: «Δεν διαπραγματευόμαστε σπιθαμή εθνικής γης»



    ΣΧΟΛΙΑ