• Πολιτική

    Ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο , Νοέμβριο – Θα εφαρμοστεί αναδρομικά

    Ανακοινώσεις Μητσοτάκη: Έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο , Νοέμβριο - Θα εφαρμοστεί αναδρομικά

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο κατά την ομιλία του στη Bουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού η Σύνοδος Κορυφής έδειξε αδυναμία να διαμορφώσει μια κοινή στάση απέναντι στη πρωτοφανή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στις διεθνείς αγορές.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξειδικεύσει ένα «εθνικό πακέτο» αντιμετώπισης της κρίσης, για το οποίο έχει ήδη κάνει λόγο.

    Θα υπενθυμίσει ήδη ληφθέντα μέτρα αλλά και θα ανακοινώσει έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο με το μέτρο να εφαρμόζεται αναδρομικά. Μάλιστα, η έκπτωση θα ανέλθει στο 30% για τον Δεκέμβριο και θα υπάρξει και μέριμνα για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια που ζει σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. θα έχει έκπτωση από 66-90 ευρώ με βάση τη μείωση που θα ισχύσει για το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.

    Σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τη διεύρυνση της επιδότησης των λογαριασμών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια έκπτωση από 39-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτή αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ωστόσο θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε να ευνοηθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

    Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

    Σημειώνεται ότι έχει ήδη εξαγγελθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο κίνησης σε περίπου 200.000 δικαιούχους- μέλη αγροτικών συνεταιρισμών ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διευρυνθούν οι δικαιούχοι κι ενδεχομένως να ληφθούν και νέα μέτρα ελάφρυνσης.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης από Βρυξέλλες:  Νέα μέτρα ελάφρυνσης για την ακρίβεια στην ενέργεια



    ΣΧΟΛΙΑ