• Πολιτική

    Αλλαγή σελίδας από τον Κ. Μητσοτάκη: Προτεραιότητα στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας – “Λίφτινγκ” στο Μαξίμου και περιοδείες στη Μακεδονία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Μετά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα “κλειδώσουν” οι τελικές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ με στόχο την περαιτέρω κοστολογημένη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέκλεισε για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και του ανασχηματισμού, με τις δηλώσεις του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας και ενισχύει τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου με ένα στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του, με μακρά και αποτελεσματική εμπειρία στον κομματικό μηχανισμό, τον Γιάννη Μπρατάκο.

    Ταυτοχρόνως, ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και ήδη έχει καταρτιστεί ένα πλήρες πρόγραμμα περιοδειών κορυφαίων Υπουργών σε περιφέρειες της χώρας, αρχής γενομένης από τη Βόρειο Ελλάδα, πριν και μετά τη ΔΕΘ, με στόχο την ανάδειξη του έργου της Κυβέρνησης και την αντιστροφή του κλίματος που δημιούργησε η συζήτηση για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

    Το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας

    Όπως έγραψε χθες το mononews, η Κυβέρνηση προχωρά στην θέσπιση συγκεκριμένων δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας από τους πολίτες και το Δημόσιο. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται το μπόνους μείωσης της οικιακής κατανάλωσης, μέσω της σύγκρισης της φετινής με την περυσινή κατανάλωση, η κινητροδότηση για την αντικατάσταση πηγών ενέργειας και θέρμανσης εντός των σπιτιών, η αύξηση της επιδότησης για θέρμανση με φυσικό αέριο και του επιδόματος θέρμανσης, παράλληλα με τη διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενώ ξεκινά και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον περιορισμό της κατανάλωσης με “έξυπνες” λύσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    Το σχέδιο βεβαίως, περιλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη λειτουργία του Δημοσίου, όπως ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου για κάθε κτήριο με αρμοδιότητα εντατικούς καθημερινούς σχετικούς ελέγχους, η θέσπιση ανώτατης θερμοκρασίας έως 25 βαθμούς στη λειτουργία των κλιματιστικών και των σωμάτων θέρμανσης, η δραστική μείωση του φωτισμού στους δρόμους, με κατέβασμα του διακόπτη στις 3 τα ξημερώματα, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης, το κλείσιμο των ρολογιών ηλεκτρικού στα μη ενεργά κτήρια του Δημοσίου, και μεσοπρόθεσμα, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου.

    Ο ρόλος “κλειδί” του Γ. Μπρατάκου

    Στο πλαίσιο του “λίφτινγκ” στο Μαξίμου, “αντικαταστάτης” του παραιτηθέντος Γρ. Δημητριάδη, όχι ως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργικού γραφείου αλλά στην αναβαθμισμένη θέση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αναλαμβάνει, τελικά από την Παρασκευή, ο Γ. Μπρατάκος, τέως Γενικός Διευθυντής και Γραμματέας της ΝΔ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Οικονομία στο περίφημο London School of Economics.

    Πρόκειται για στέλεχος “με τεχνοκρατική ψυχραιμία, μεγάλη ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων και απόλυτη γνώση της ανθρωπογεωγραφίας του κυβερνώντος κόμματος, από τη βάση ως τις υψηλές βαθμίδες του μηχανισμού, το κέντρο αλλά και την περιφέρεια”. Με το βασικό του χαρακτηριστικό να είναι, σύμφωνα με τους παροικούντες το Μαξίμου και την Πειραιώς, η “εξαιρετική χημεία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

    Όλοι θυμούνται τον Πρωθυπουργό στο Συνέδριο του κόμματος να τον συγχαίρει δημόσια για την προετοιμασία και την ολοκλήρωση των διαδικασιών του κορυφαίου οργάνου της παράταξης. Με τη σχέση των δύο αδρών, πέρα από τις οικογενειακές καταβολές (ο πατέρας του Γιάννη Μπρατάκου ήταν ο Αγγελος Μπρατάκος, υφυπουργός Εσωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Γενικός Διευθυντής της ΝΔ) να εκκινεί από το 2004, όταν ο νέος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό συμπεριλήφθηκε στον πρώτο πυρήνα των στελεχών που βοήθησαν τον νέο τότε υποψήφιο βουλευτή Κυριάκο Μητσοτάκη να εκλεγεί στην Β Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, ο Στ. Κουτνατζής, ο οποίος είχε οριστεί προσωρινός Γ.Γ του πρωθυπουργικού γραφείου -λόγω του τυπικού κωλύματος που προέκυψε μετά την αρχική ανακοίνωση του Γ. Μπρατάκου για τη θέση- δεν θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενώ, για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου στο ΕΒΕΑ, θα διεξαχθούν εκλογές άμεσα.

    Περιοδείες κορυφαίων Υπουργών

    Στην κατεύθυνση της απευθείας επαφής με τους ψηφοφόρους, ώστε να ενισχυθεί εμπράκτως το σύνθημα “δίπλα στον πολίτη”, παράλληλα με την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου, αλλά και τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ξεκινά μαραθώνιο επαφών με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και με στελέχη ανά την Ελλάδα, καθώς και περιοδείες σε περιοχές “με ισχυρό συμβολισμό”, όπως οι Σέρρες.

    Την ίδια ώρα, κορυφαίοι Υπουργοί βγαίνουν από τα γραφεία τους και συνομιλούν με πολίτες σε ανοιχτές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, ο Μ. Βορίδης με τον Στ. Πέτσα (και τον Π. Μαρινάκη) θα βρεθούν την Παρασκευή στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης σε εκδήλωση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου ο Χρ. Σταϊκούρας και ο Κ. Τσιάρας θα μιλήσουν στους επιστημονικού φορείς της Θεσσαλονίκης για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. Ο Κ. Καραμανλής θα είναι ο βασικός ομιλητής σε εκδήλωση στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης για τα έργα στη Μακεδονία, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα οι κ. Γεωργαντάς και Σκυλακάκης θα βρίσκονται στην Ημαθία και ο Αδ. Γεωργιάδης στην Κοζάνη, ενώ ο Μ. Βορίδης θα μεταβεί και στην Ξάνθη.

    Η “απόβαση στη Μακεδονία” θα συνεχιστεί και μετά τη ΔΕΘ, με τον Κ. Χατζηδάκη να μιλά στις 14 Σεπτεμβρίου στο Πανόραμα σε εκδήλωση των Γραμματειών Ατόμων με Αναπηρία, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για τις πολιτικές πρόνοιας της Κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι – Τα μέτρα στη ΔΕΘ θα είναι μετρημένα

    Yφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητες γενικού γραμματέα αναλαμβάνει ο Γ. Μπρατάκος

    Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για εθνικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ