• Πολιτική

    Τσίπρας: «Κουτσομπολιά» και «κιτρινισμός» η Πολακιάδα

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός


    Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής «για το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας» ζήτησε από το βήμα ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια ομιλία στην οποία επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση του ως προστάτη των αδυνάμων, με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία ομιλία στην οποία ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να ξεπεράσει το ζήτημα του Παύλου Πολάκη, αναφέροντας απλά πως πρόκειται για «κουτσομπολιά», «κιτρινισμό» και «δολοφονία χαρακτήρων». Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν πρέπει να πάει στις εκλογές με «Πολακιάδα». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υπερασπιστεί εμμέσως τον κ. Πολάκη αναφερόμενος στα πεπραγμένα του υπ. Υγείας.

    «Ζητάω σήμερα την εμπιστοσύνη της Βουλής και στις 26 Μάη στις ευρωπαϊκές εκλογές,την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού πάνω σε ένα σχέδιο ανάτασης, ανάκαμψης και ενίσχυσης των πολλών, που αφορά το σήμερα, το αύριο και την ερχόμενη τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του. ‘Οπως τόνισε, ζητάει την ψήφο εμπιστοσύνης με στόχο «τη διατήρηση και ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και την επιτάχυνση της πορείας επιστροφής της χώρας αλλά και των πολλών στη κανονικότητα μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια».

    Δεν ήρθα να αντιδικήσω με τον Μητσοτάκη

    «Δεν ήρθα σήμερα εδώ με βασικό μου στόχο να αντιδικήσω με τον κρυπτόμενο κ. Μητσοτάκη και με το στρατηγικό του αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να αντιπαρατεθώ μαζί του στα ασήμαντα, στους αντιπερισπασμούς και στα επικοινωνιακά κόλπα. Ούτε να τον συναγωνιστώ στον κιτρινισμό και τη μαύρη προπαγάνδα. Αυτά μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και αυτά κάνει». Όπως ανέφερε, ήρθε να αντιπαρατεθεί με το πολιτικό του σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε ως «σχέδιο ΔΝΤ», εν ονόματι μιας δήθεν ανάπτυξης, που δεν θα είναι παρά ο πλουτισμός των λίγων, εις βάρος των πολλών. .

    «Αυτό το σχέδιο που επιμελώς προσπαθεί να κρύψει πίσω από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πομφόλυγες. Είναι το ίδιο ακριβώς σχέδιο που έριξε τη χώρα στα βράχια το 2010. Το ίδιο ακριβώς σχέδιο που οδήγησε στην κοινωνική λεηλασία και τη χρεοκοπία το 2010-2014. Που είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή οικονομική αιμορραγία, την κοινωνική διάλυση, την απόγνωση εκατομμυρίων ανθρώπων, την ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το σχέδιο του είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης, δίκαιης ανάπτυξης, και μιας στρατηγικής που θα προτάσσει τα συμφέροντα των πολλών.

    Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι σαν σήμερα, στις 8 Μάη του 2010, στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν υπήρχε μια κυβέρνηση να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα σχέδιο ανάπτυξης και ελαφρύνσεων, αλλά ψηφιζόταν η πρώτη δανειακή Σύμβαση με τους πιστωτές μας.

    Το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο

    “Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, μπήκαμε στην εποχή της ελληνικής τραγωδίας, γιατί ; Επειδή εσείς είχατε αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη, απροστάτευτη στο πελατειακό κράτος και στη διαφθορά. Μια χώρα που έκανε Ολυμπιακούς αγώνες ξοδεύοντας δισεκατομμύρια αλλά δε μπόρεσε να χτίσει ένα κοινωνικό κράτος αξιοπρέπειας. Μια χώρα που σπαταλούσε πολλά για χάρη των λίγων και ελάχιστα για χάρη των πολλών”, τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Εσείς αφήσατε ένα έλλειμμα στο 15%. Και αργότερα παραδώσατε τη χώρα στο ΔΝΤ και στους ψυχρούς τεχνοκράτες, που ακρωτηριάζουν κοινωνίες, για να σώσουν αριθμούς. Εσείς εφαρμόσατε από το 2010 μέχρι το 2014 την πιο βάναυση, απάνθρωπη, αντικοινωνική πολιτική λιτότητας που έχει ποτέ εφαρμοστεί σε χώρα της ΕΕ”.

    “Εμείς το 2015 παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο, μία κοινωνία κατακερματισμένη και σε απόγνωση, με άδεια ταμεία και ελλείμματα. Και παρόλα αυτά σηκώσαμε με τη βοήθεια του λαού μας ανάστημα στην Ευρώπη”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    «Θα αναγκαστείτε να το πιείτε το πικρό ποτήρι, να ψηφίσετε ένα ένα τα μέτρα που ανακοινώσαμε χθες. Τα δικά μας μέτρα, όχι τα δικά σας που είναι μέτρα λεηλασίας του ελληνικού λαού. Θα περάσουμε ωραία την άλλη εβδομάδα», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Επιμονή για διεξαγωγή debate

    «Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα το δίκιο των πολλών που γίνεται πράξη. Τώρα ήρθε η ώρα των πολλών, να δρέψουν τους καρπούς μιας μεγάλης προσπάθειας. Δεν γυρίσαμε πίσω. Όμως, ο λαός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σχέδια -το δικό μας, που προστατεύει τους πολλούς, και το δικό σας. Θα μας το πείτε; Δεν ήρθατε σε ντιμπέιτ έστω εδώ. Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, δεν θέλετε την αντιπαράθεση; Ελάτε να αντιπαρατεθούμε, γιατί κρύβεστε; Ας βάλουμε… moderator τον κ. Πορτοσάλτε, δεν έχω πρόβλημα» επέμεινε.

    Ανθέλληνας ο Βέμπερ

    «Η δική σας προγραμματική πρόταση ποια είναι; Ότι δε συμπαθείτε το κύριο Πολάκη; Τα κουτσομπολιά; Οι δολοφονίες χαρακτήρων; Η λάσπη και το ψέμα; Με αυτό το σχέδιο, με αυτή τη καμπάνια θα πάτε σε εκλογές; Πράγματι με αυτή θα πάτε. Αλλά όχι επειδή δεν έχετε σχέδιο. Όχι επειδή δεν έχετε πρόταση. Αλλά επειδή το σχέδιο και η πρότασή σας είναι τόσο αποκρουστικά που θέλετε όπως όπως να τα κρύψετε. Θέλετε να τα κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του ΔΝΤ, που καλά γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Θέλετε να το κρύψετε επειδή είναι το σχέδιο του Βαυαρού και ανθέλληνα φίλου σας του κου Βέμπερ», παρατήρησε.

    «Έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο το 2019, αλλά δεν το είπαμε για να μην πάθετε μεγαλύτερο πανικό», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    «Πριν προλάβετε να κρύψετε εσείς την αμηχανία σας χθες βγήκε ο κ. Βέμπερ να τοποθετηθεί για το σχέδιο μας και ενώ εσείς ψελλίζατε ότι σας αντιγράφουμε, αυτός είπε ότι είμαστε ανεύθυνοι που δίνουμε ελαφρύνσεις στους πολλούς», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

    «Ο κ. Βέμπερ το χρησιμοποίησε το σχέδιο μας για να καταφερθεί εναντίον του σχεδίου για πανευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Αυτός είναι ο Ευρωπαίος αρχηγός σας. Να τον χαίρεστε. Εχει τις ίδιες απόψεις με εσάς. Που δηλώσατε ότι είναι λαϊκισμός η 13η σύνταξη και δε θα την υποσχεθείτε ποτέ γιατί είναι ανέφικτο. Αλήθεια και τώρα τι θα κάνετε ; Θα την ψηφίσετε ;», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    «Βγείτε και πείτε την αλήθεια ότι δε θέλετε να τα ψηφίσετε τα μέτρα, αλλά δε τολμάτε να μην τα ψηφίσετε. Και βάζετε το φίλο σας τον κ. Βέμπερ να μας κατακρίνει επειδή εσείς δε τολμάτε. Πείτε του φίλου σας ότι εμείς θέλει δε θέλει τα μέτρα αυτά θα τα ψηφίσουμε και θα τα υλοποιήσουμε. Και ότι ο ελληνικός θα μας δώσει την εντολή να συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία για να υλοποιήσουμε όλο το σχέδιό μας. Γιατί όσο εσείς όσο και αυτός δε θα πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά ο λαός γνωρίζει : Ψήφος στη ΝΔ ψήφος για να γίνει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν. Αρα, για να μπει εμπόδιο στην υλοποίηση του σχεδίου που ανακοινώσαμε χθες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    Δείτε το βίντεο



    ΣΧΟΛΙΑ