• Top Stories

    Αλέξη, αποφάσισε: Είναι φίλος μας το ΔΝΤ ή εχθρός μας;

    Αλέξης Τσίπρας


    Τι είναι τελικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Φίλος μας ή εχθρός μας; Φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολεύεται να αποφασίσει…

    Στη χθεσινή συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία από τις αναφορές που συνήθως κάνει (εντός των συνόρων) κατά του Ταμείου. Δεν είπε για τις «εμμονές» του ΔΝΤ με τις περικοπές και τη λιτότητα, δεν είπε για την Ευρώπη που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, και φυσικά δε ζήτησε να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Αντίθετα, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και, μετά και την παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε να επιβεβαιώνει την αλλαγή στάσης από το «έξω το ΔΝΤ» στο «ε, αφού επιμένουν οι Ευρωπαίοι, καλοδεχούμενο το ΔΝΤ».

    Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ κάνει λόγο για «ειλικρινή» συζήτηση και εμφανίζεται έτοιμο «να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης», επισημαίνοντας όμως πως το ελληνικό πρόγραμμα «απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία».

    Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι διπλό: και προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία ασκεί πιέσεις να κάνει αλλαγές στις προτάσεις της για το Ασφαλιστικό σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ταμείου, και προς τους Ευρωπαίους, επιμένοντας στην αναγκαιότητα (σημαντικής μάλιστα) αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που προκαλεί… ναυτία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Από την ελληνική πλευρά, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως η Κριστίν Λαγκάρντ αποκήρυξε κατά τη διάρκεια της συνάντησης την περίφημη διαρροή αξιωματούχου των Θεσμών για το Ασφαλιστικό ότι «ζητήσαμε αγελάδα και μας φέρατε γάτα», υποστηρίζοντας πως η διαρροή αυτή δεν έχει σχέση με το ΔΝΤ, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στην κ. Λαγκάρντ πως «δε γίνεται να προχωρήσουμε με διαρροές» και «κάθε πλευρά πρέπει να έχει σαφή γνώση των προθέσεων της άλλης». Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

    Επίσης, έμφαση δίνεται και στη συμφωνία των δύο πλευρών ότι κανείς δεν επιθυμεί την καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς «ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο».

    Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα την Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της “αυτοκαταγγελίας”.

    Και φυσικά, ούτε κουβέντα για μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – αυτά ανήκουν στο παρελθόν…



    ΣΧΟΛΙΑ