• Πολιτική

    Σκέρτσος: Ο πρώτος εκπρόσωπος της ΝΔ από το «κέντρο», σηματοδοτώντας το άνοιγμα Μητσοτάκη σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα;

    Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος

    Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος


    Στο πρόσωπο του κ. Άκη Σκέρτσου βλέπουν οι περισσότεροι τον επόμενο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κατά την προεκλογική περίοδο, συνεπικουρούμενο από μια γυναίκα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος (πιθανότατα κάποια από τις κυρίες Ασημακοπούλου, Ζαχαράκη, Πελώνη), με το «ντεζαβαντάζ» του Υπουργού Επικρατείας, ο οποίος, ακόμα και σήμερα, δηλώνει ότι δεν είναι ΝΔ, να μετατρέπεται σε «ατού», καθώς βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη θέση και τους ουσιαστικούς συμβολισμούς που θέλει να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι πιο κατάλληλες».

    Ο κ. Σκέρτσος είναι ένα από τα κυβερνητικά πρόσωπα που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του λεγόμενου κέντρου με μεταρρυθμιστικό στίγμα (όπως και οι κ. Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, η κα. Μενδώνη, οι υφυπουργοί Τσακλόγλου και Λιβάνιος, αρκετοί Γενικοί Γραμματείς και παλιότερα ο κ. Χρυσοχοϊδης). Κέντρο που αποτέλεσε προνομιακό πεδίο διείσδυσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη πριν από το 2019 και καταλύτη για την εκλογική νίκη των προηγούμενων εκλογών αλλά και για την πολιτική κυριαρχία που ακολούθησε.

    Ο χώρος του κέντρου θα αποτελέσει και βασική δεξαμενή για τον κ. Μητσοτάκη στις επερχόμενες εκλογές, πολλώ μάλλον όταν η αυτοδυναμία εξακολουθεί να αποτελεί στόχο της ΝΔ, την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «κονταροχτυπιούνται» για την πολιτική εκπροσώπηση του ίδιου κρίσιμου πεδίου για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα διαχρονικά.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη και σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο, στην ανάγκη και η νέα του κυβέρνηση, εφόσον οι πολίτες του εμπιστευτούν τη νέα εντολή, να αποτελείται και από στελέχη εκτός ΝΔ, καθώς, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και χθες στη Φθιώτιδα, «το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα, η Νέα Δημοκρατία είναι μία ανοιχτή παράταξη, η οποία μπόρεσε να ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους, είναι μια παράταξη εξαιρετικά ευρύχωρη».

    Ο Άκης Σκέτσος, εκτός από εργασιομανής και με επιτυχημένη παρουσία στα ΜΜΕ, όχι πια ως τεχνοκράτης αλλά με αμιγώς πολιτικό λόγο, αιχμηρό πολλές φορές, παράλληλα, αποτελεί την ενσάρκωση του σλόγκαν της κυβέρνησης –«συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα»–, καθώς προσωποποιεί τον βασικό βραχίονα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, τις πτυχές του οποίου γνωρίζει όσο κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ διαχειρίστηκε τις περισσότερες από τις μεγάλες κρίσεις της τετραετίας.

    Υπέρ της υποψηφιότητα Σκέρτσου άλλωστε, έχει «ψηφίσει» και ο πολύπειρος κ. Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και για πολλούς, ο στενότερος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνοντας, δημοσίως, εδώ και αρκετό καιρό, ότι «Ο Άκης Σκέρτσος θα μπορούσε να είναι ένας καλός  κυβερνητικός εκπρόσωπος».

    Η αναγκαία εξισορρόπηση με τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ –αλλά και εκτός αυτής- θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί μέσω της παράλληλης εκπροσώπησης του κόμματος και από στέλεχος που έχει ένα πιο δεξιό προφίλ, πιθανότατα γυναίκας, ώστε παράλληλα, να εκπεμφθεί το κατάλληλο μήνυμα και προς το «αδύνατο φύλο», μια από τις μεγάλες προεκλογικές (μεταξύ άλλων, αποτελούν πάνω από 50% των αναποφάσιστων και ένα κοινό που το κυβερνών κόμμα υστερεί δημοσκοπικά) αλλά και μετεκλογικές προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτεί η θέση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, σε αυτή τη συγκυρία, με αυτά τα ζητούμενα και την Πόπη Τσαπανίδου να είναι στο τιμόνι της εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ, πληροί η κα. Άννα Μισελ Ασημακοπούλου (έχει διατελέσει εκπρόσωπος της ΝΔ επί Σαμαρά, με ότι αυτό συνεπάγεται) όπως και οι επίσης έχουσες τη σχετική εμπειρία κυρίες Σοφία Ζαχαράκη (εφόσον δεν κατέλθει υποψήφια στην Ανατολική Αττική, όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και μήνες) και Αριστοτελία Πελώνη.

    Η υποψηφιότητα του κ. Νίκου Χαρδαλιά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή, δεν συγκεντρώνει τις ίδιες πιθανότητες, καθώς, παρά τη σχετική εμπειρία του κατά την πανδημία, φέρει ακόμα στις πολιτικές του πλάτες τη διαχείριση της πυρκαγιάς του 2021, που τον οδήγησε εκτός υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να έχει και μεγάλη εμπειρία σε ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις. Ενώ, παρά το ατού της απήχησης στο κομματικό ακροατήριο, δεν φαίνεται να μπορεί, σύμφωνα με επικοινωνιολόγους, να διεισδύσει σε κρίσιμα κοινά εκτός ΝΔ.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, το σχήμα της προεκλογικής εκπροσώπησης της ΝΔ θα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά «ομάδας κρούσης», καθώς σημαντικό ρόλο αναμένεται ότι θα διαδραματίσει και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, κυρίως στα ραδιοτηλεοπτικά πάνελ.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: «Στην πρώτη κάλπη οι πολίτες θα αποφασίσουν το κόμμα και τον πρωθυπουργό που θα κυβερνήσει»

    Τσίπρας: Κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακράς πνοής με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

    Μητσοτάκης: «Πρέπει να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη»



    ΣΧΟΛΙΑ