Πολιτική

Ακάρ: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο»

  • NewsRoom
Χουλουσί Ακάρ - Τουρκία

Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας


Ο Χουλουσί Ακάρ επανήλθε με νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας λέγοντας πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας στο Αιγαίο. Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα για επεκτατισμό ενώ θέτει και πάλι εκ νέου θέμα αμφισβήτησης των νησιών. Μάλιστα δεν μένει μόνο σε αυτό αλλά δηλώνει πως η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας στο Αιγαίο εξαιτίας της «στρατιωτικοποίησης των νησιών».

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας βάζει στο στόχαστρο τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια τονίζοντας πως χαλάνε «το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών».

«Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας»

«Η στάση της γειτονικής μας Ελλάδας είναι περίεργη, ανώμαλη και καθοριστική. Είναι ανώμαλη στάση κυριολεκτικά. Καθώς δεν πήγαν μονο στις ΗΠΑ, για να μην μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανἰα και είπαν ‘μη δώσετε τα υποβρὐχια’. Εμείς δεν θέλουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα να γίνουν προβλήματα Τουρκίας – ΕΕ, Τουρκίας – Eυρώπης, Τουρκίας – NATO και Τουρκίας – HΠΑ. Tα προβλήματα των δυο χωρών είναι προβλήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Όμως δυστυχώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δυο χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

«Κάνουν αβάσιμες δηλώσεις. Τώρα συνέχεια μιλούν για νεο-οθωμανισμό. Στις συνομιλίες, στις συναντήσεις μας, στα αιτήματα μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε διεθνές δίκαιο, συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αυτά λέμε και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο!»

Στη συνέχεια αφού προέβαλε και χάρτες τόνισε πως «εσείς δηλαδή με 3.000 νησιά στο Αιγαίο θα έρθετε μπροστά στη μύτη μας και θα μας κατηγορείτε για επεκτατισμό! Πραγματικά δεν υπάρχει καμία λογική. Εμείς αυτό θέλουμε να το δουν να το καταλάβουν οι τρίτες χώρες.

Υπάρχει κάτι που έχει ξεκινήσει από το 1832 και συνεχίζεται. Υπάρχει μια διαδικασία. Έχουν καλύψει όλο το Αιγαίο! Ποιος είναι ο επεκτατικός; Τα βλέπουν αυτά ακόμα και μαθητές Λυκείου. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυση της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Eναντίον της Τουρκίας!».

Ακολούθως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα έχει αυξήσει τον αμυντικό της προυπολογισμό σε σημαντικό βαθμό. «Τον πενταπλασίασαν! Εμείς τους λέμε μην κουράζεστε, αυτά που κάνετε είναι λίγα για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις!.

Οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης

Στο 12ο άρθρο της Συνθήκης της Λωζάννης και στο 14ο άρθρο της Συνθήκης των Παρισίων αναφέρεται πως τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Είναι τα νησιά με καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν 23 νησιά, από τα οποία στρατιωτικοποίησαν τα 16! Κι έρχονται μπροστά μας με ασόβαρα επιχειρήματα», υπογράμμισε.

«Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους.Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;», συμπλήρωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Διαβάστε επίσης

Προκλητικός Ακάρ: Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει με την Τουρκία – «Η στάση της είναι ανώμαλη»

Ο ΟΗΕ «χαιρετίζει θερμά» την αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηράΣΧΟΛΙΑ