• Πολιτική

    Άγρια συμπλοκή αστυνομίας και διαδηλωτών στο Παρίσι

    • NewsRoom


    Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκε το Παρίσι το μεσημέρι του Σαββάτου, καθώς χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια της αύξησης στην τιμή της βενζίνης, αλλά και της πολιτικής του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

    Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και άλλα χημικά στην προσπάθειά της να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών, ενώ δεν έλειψαν οι συγκρούσεις σώμα με σώμα, με αρκετούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

    Στο αποκορύφωμα της έντασης, η αστυνομία επιστράτευσε το όχημα με το κανόνι νερού, το οποίο έστρεψε πάνω στους διαδηλωτές που είχαν κατασκευάσει μπλόκο με κάγκελα και άλλα υλικά, στον κεντρικότερο δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας.Πάνω από 80.000 διαδηλωτές

    Τουλάχιστον 81.000 «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωναν γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα) σε ολόκληρη τη Γαλλία, εκ των οποίων 8000 στο Παρίσι, έναντι 224.000 συνολικά το προηγούμενο Σάββατο την ίδια ώρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών.

    Η αστυνομία προχώρησε σε 35 προσαγωγές στη γαλλική επικράτεια, από τις οποίες οι 18 στο Παρίσι, ενώ 22 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με το υπουργείο. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 2 αστυνομικοί, ενώ το περασμένο Σάββατο την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ανερχόταν σε 106, βάσει της ίδιας πηγής.

    Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα τρέιλερ, το οποίο εξερράγη στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ και ένας άνδρας που αποπειράθηκε να επιτεθεί εναντίον των πυροσβεστών ακινητοποιήθηκε από άλλους διαδηλωτές. Στη λεωφόρο Friedland, η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να απωθήσει το πλήθος.

    Περίπου 5.000 μέλη των «κίτρινων γιλέκων» συγκεντρώθηκαν στο Σανζ Ελιζέ, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν τους εμποδίσουν να φθάσουν στο προεδρικό μέγαρο.

    Διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο και κρατούσαν σημαίες της Γαλλίας, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Μακρόν, παραιτήσου» και «Μακρόν, κλέφτη».

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ κατηγόρησε την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα.

    «Η ακροδεξιά έχει κινητοποιηθεί και στήνει οδοφράγματα στο Σανζ Ελιζέ. Η αστυνομία σταδιακά τους αδρανοποιεί και τους απωθεί» είπε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

    Σε ένα μήνυμα στο Twitter, η Λεπέν ανέφερε:

    «Σήμερα, ο κύριος Καστανέρ χρησιμοποιεί αυτό για να με στοχοθετήσει. Είναι ύπουλος και ανέντιμος».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μέτσοβο: Σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού 4 ορειβατών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Black Friday: Ουρές και «ξεμαλλιάσματα» για μια τηλεόραση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποδοκίμασαν τον Τσακαλώτο στη Λέσβο – «Ντροπή σας καταστρέψατε το νησί» (video)



    ΣΧΟΛΙΑ