• Πολιτική

    Άγρια κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για αστυνομική βία και «μπαχαλάκηδες»

    • NewsRoom

    Από τα επεισόδια στο Μαρούσι


    «Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις αστυνομικές μεθόδους στις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την αστυνομία για άσκηση βίας και παραβίαση δικαιωμάτων. Λάδι στην φωτιά έριξαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου και Γιάννη Λοβέρδου, που έφεραν έντονη κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο τομεάρχης Γιάννης Ραγκούσης, μετά τις καταγγελίες για χρήση πλαστικών σφαιρών, επανήλθε ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής για να υπάρξει δημόσια «συγγνώμη» από τους βουλευτές της ΝΔ, «για τις αποτρόπαιες δηλώσεις τους, με τις οποίες συκοφαντούνται πολίτες και δικαιολογείται η αστυνομία να ‘ξεβρακώνει’».

    Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του, είχε ερωτηθεί από τον Χρήστο Σπίρτζη αν η αστυνομία έχει δικαίωμα να ξεβρακώσει μπαχαλάκηδες και εκείνος απάντησε «βεβαίως». Ο Γιάννης Λοβέρδος, με δύο αναρτήσεις του στο twitter, έγραψε πως η άσκηση βίας από την αστυνομία είναι επιβεβλημένη για να προστατευθούν οι ελευθερίες των πολιτών, αν και διευκρίνισε ότι «η υπερβολική, έκνομη βία είναι καταδικαστέα αν εφαρμόζεται».

    Απαντώντας στις κατηγορίες που δέχτηκε, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κατηγορεί κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έκοψαν και έραψαν» τις δηλώσεις του. «Τα ίδια πάντοτε κυκλώματα διασποράς ψεύτικων ειδήσεων κόβουν και ράβουν λέξεις και ατάκες από δημόσιες κουβέντες με σκοπό τη διαστρέβλωση και την βρώμικη επίθεση εναντίον της προσωπικότητας των πολιτικών αντιπάλων τους» αναφέρει σε ανάρτησή του.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε, μέσω ανακοίνωσης, και νέα επίθεση κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα «σχετικά με τον βασανισμό γυναίκας ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα… Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τον βασανισμό γυναίκας ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα, προκαλούν κυριολεκτικά σοκ».

    Χθες, Κυριακή, υπήρξαν νέα επεισόδια στο Μαρούσι μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, όταν ομάδα των πρώτων επιχείρησε ανακατάληψη της έπαυλης Κουβέλου, πέντε μέρες μετά την εκκένωσή της. Στο σημείο βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που απώθησαν τους αντιεξουσιαστές, οι οποίοι στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην κεντρική αγορά, όπου ξέσπασαν τα επεισόδια. Οι άγνωστοι πέταξαν τραπέζια και καθίσματα, έριξαν μολότοφ και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ έγραψαν στους τοίχους συνθήματα υπέρ των καταλήψεων.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα», προανήγγειλε την εντονότερη παρουσία αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σε κάθε γειτονιά. Αποκάλυψε πως «από τα μέσα του Ιανουαρίου επί 24ωρου βάσεως οι πολίτες θα βλέπουν στις γειτονιές τους αστυνομικούς. Κάθε δέκα λεπτά οι πολίτες θα βλέπουν αστυνομικούς. Πάει τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με τη συγκρότηση της επιτροπής Αλιβιζάτου, ο Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η εν λόγω Επιτροπή θα ελέγχει κάθε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) για καταγγελίες άσκησης βίας. Μάλιστα προανήγγειλε ότι στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νομοσχέδιο, μέσω του οποίου θα κατοχυρωθεί η λειτουργία μηχανισμού περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Συνήγορο του Πολίτη. Όπως υποστήριξε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αφορά τη ρύθμιση πορειών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων.

    Αναφερόμενος στο περιστατικό με την καταγγελία που έκανε μία φοιτήτρια, με βάση την οποία αστυνομικοί την υποχρέωσαν να κατεβάσει το παντελόνι της, απάντησε: «Νόμιζα ότι μιλάμε σοβαρά». Απαντώντας σε ερωτήσεις για άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας σημείωσε πως «έχουν δοθεί οι απαντήσεις», προσθέτοντας ότι «κάποια από αυτά είναι εντελώς ψέματα και κάποια άλλα δεν είναι όπως ακριβώς τα περιγράφετε. Παρά ταύτα όλα διερευνώνται».



    ΣΧΟΛΙΑ