• Top Stories

    Aγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των hotspot- Έτοιμα 4 από τα 7


    Μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προλάβει τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση και παράδοση των κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σε 7 περιοχές της χώρας, πάρα τις μεγάλες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε ορισμένες από αυτές. Καθώς, μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17 του τρέχοντος μήνα, θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει έργο στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι απειλούν ακόμα και με έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

    Τα hotspot σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους. Ενώ, εντατικές είναι οι προετοιμασίες και για την μετατροπή των δύο πρώην στρατοπέδων σε Σχιστό και Σίνδο σε relocation camps.


    Σε κάθε περίπτωση, με βάση Έλληνες αξιωματούχους, όπως και δηλώσεις αρμόδιων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και τα επτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας θα έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ήδη, έπειτα από συνοπτικές διαδικασίες και διαγωνισμούς-εξπρές με το κράτος να μοιράζει εκατομμύρια ευρώ, αναθέτοντας σε ιδιωτικές εταιρείες την κατασκευή των περιβόητων hotspots, λειτουργούν εκείνα σε Λέσβο και Λέρο. Σήμερα ανοίγουν τις πύλες τους οι χώροι αυτοί σε Χίο και Σχιστό με το υπουργείο Άμυνας και τον Ελληνικό Στρατό να έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στον συντονισμό της όλης επιχείρησης.


    Σε ό,τι αφορά στη Χίο, τα εγκαίνια του Κέντρου Καταγραφής και Προσωρινής Διαμονής προσφύγων και μεταναστών, θα γίνουν στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στο 100% μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Οι πρώτοι πρόσφυγες, πάντως, μεταφέρθηκαν στο χώρο αυτό ήδη από το πρωί της Δευτέρας. Ο κ. Καμμένος, στη συνέχεια, θα ταξιδεύσει σε Λέσβο και Λέρο, προκειμένου να επιβλέψει τον τρόπο λειτουργίας των εκεί χώρων φιλοξενίας και να επιθεωρήσει τις εργασίες που έγιναν.


    Σχετικά με την κατάσταση του hotspot στη Σάμο έχουν προχωρήσει οι χωματουργικές εργασίες χωρίς αυτές να έχουν ολοκληρωθεί κι έχουν εγκατασταθεί δύο κοντέινερς από τα πολλά που υπάρχουν. Δεν προβλέπεται εντός της εβδομάδας να έχει τεθεί σε λειτουργία και αναμένονται να πέσουν τσιμέντα επί των οποίων θα μπουν οικίσκοι και ίσως και σκηνές.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, το hotspot στην Κω όσο θα φτιαχτεί όπως και τα υπόλοιπα. Αναφορικά, δε με εκείνο στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Βίτσας, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις τόνισε πως «έχει επιλεγεί ο χώρος των Διαβατών, το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και έχουν γίνει ορισμένες εργασίες. Νομίζω λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο».

    «Έχουμε πει και στους δημάρχους ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν ολοκληρωθεί – και παραμένει αυτή η λογική και αυτή η ένταση – αν η πρόταση είναι ικανοποιητική να το μεταφέρουμε το αντίστοιχο relocation camp. Έκαναν έξι προτάσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, να μη γίνει εδώ και να γίνει παραπέρα, βγαίνει το παραπέρα και μας λένε παραπέρα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και ανθρώπινο», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ