• Πολιτική

    Αυξάνονται σε 12 οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ

    στε

    Συμβούλιο της Επικρατείας


    Την αύξηση των αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας προβλέπει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ήδη έχει κατατεθεί στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

    Δύο περισσότεροι σύμβουλοι Επικρατείας θα προάγονται σε αντιπροέδρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την τροπολογία, καθώς οι θέσεις των αντιπροέδρων αυξάνονται από 10 που είναι μέχρι σήμερα, σε 12.

    Η τροπολογία έρχεται λίγο πριν από τις νέες κρίσεις στο ΣτΕ και την επιλογή του νέου προέδρου του, στη θέση του Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος αιφνίδια παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενάμιση μήνα πριν από τη συνταξιοδότησή του.

    Η αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του ΣτΕ από 10 σε 12 δρομολογήθηκε προκειμένου και τα 6 Τμήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να έχουν από δύο αντιπρόεδρους, εκ των οποίων θα προεδρεύει  ο αρχαιότερος στην επετηρίδα.

    Μέχρι σήμερα έχουν δεύτερο αντιπρόεδρο τα 4 από  τα 6 Τμήματα του ΣτΕ.

    Με τη λήξη της δικαστικής περιόδου (30 Ιουνίου), “χηρεύει” μία θέση ανιπροέδρου, καθώς συνταξιοδοτείται και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Δ΄  Τμήματος του Δικαστηρίου, Χρήστος Ράμμος.

    Η δεύτερη κενή θέση θα προκύψει μετά την επιλογή του νέου προέδρου του ΣτΕ (εάν ο εκλεκτός βεβαίως βρίσκεται μεταξύ των αντιπροέδρων, όπως είθισται).

    Εάν τελικά ψηφιστεί η τροπολογία, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα αναμένουν 4 και όχι 2 προαγωγές.

    Κι όλα αυτά σε μία περίοδο που οι διασκέψεις των ανώτατων δικαστών είναι πλέον σχεδόν καθημερινές για να καταλήξουν σε απόφαση για 3 “καυτές” υποθέσεις: τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου και του νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και την οριστική κρίση για τη χορηγηση ή όχι ασύλου στον πρώτο από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επίθεση στο ΣτΕ από μέλη του Ρουβίκωνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣτΕ: Η επόμενη μέρα μετά την παραίτηση Σακελλαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ