• What's happening

    Αυτές είναι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017


    Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει τα πάνω-κάτω στον ΕΝΦΙΑ, καθώς σκοπεύει να τον καταστήσει περισσότερο “δίκαιο” και να αναδιανείμει το φορολογικό βάρος στις διάφορες κατηγορίες των ιδιοκτητών ακινήτων.

    Οι νέες αντικειμενικές αξίες είναι ο παράγοντας εκείνος που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο για να τις αλλαγές που θέλει να κάνει το ΥΠΟΙΚ στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες. Έτσι, προκύπτουν δυο παράμετροι. Η πρώτη είναι δικαστικού περιεχομένου και αφορά συμμόρφωση του ΥΠΟΙΚ με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για διόρθωση έως το τέλος του έτους των τιμών ζώνης σε τέσσερις περιοχές (π.χ. Φιλοθέη, Ψυχικό) στις οποίες οι τιμές δεν παρουσίασαν μείωση κατά την τελευταία αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου, με τη λογική ότι δεν έπρεπε να ελαφρυνθούν φορολογικά όσοι είναι κάτοχοι ακινήτων στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές.

    Η δεύτερη παράμετρος υπόκειται στους όρους του μνημονίου και προβλέπει ότι μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που ισχύει σήμερα θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών, δηλαδή οι νέες αξίες να τεθούν σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος του 2017.

    Το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να καθοριστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017 με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν – οι εμπορικές αξίες ωστόσο θα είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Βέβαια, η συρρίκνωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας δεν σημαίνει και ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Με βάση το νέο προϋπολογισμό, οι συνολικές εισπράξεις του 2017 από τον ΕΝΦΙΑ θα αγγίξουν τα 3,1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 2,65 δισ. ευρώ θα είναι οι εισπράξεις από το φόρο του 2017 (εισπραξιμότητα 80% της βεβαίωσης του φόρου) και 500 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ και φόρους ακινήτων προηγούμενων ετών.

    Ποιες είναι οι αλλαγές

    Το ΥΠΟΙΚ ωστόσο σχεδιάζει και αλλαγές που στόχο έχουν να αναδιανείμουν το βάρος της φορολογίας ανά τις διάφορες κατηγορίες των ιδιοκτητών ακινήτων.

    Πιο αναλυτικά το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται:

    • πλήρη απαλλαγή των φορολογούμενων που σήμερα απαλλάσσονται κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα και αξία ακίνητης περιουσίας
    • επέκταση του συμπληρωτικού φόρου και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Με τα έσοδα που θα εξασφαλιστούν από αυτήν την επέκταση θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση της προηγούμενης φοροαπαλλαγής
    • αναθεώρηση κλιμάκων και φορολογικών συντελεστών προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη εισπραξιμότητα του φόρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι 40 δικαστές – ιδρυτές της νέας Ένωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Alpha Bank: Στο 1,09% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έρχεται – Τι πρέπει να γνωρίζετε



    ΣΧΟΛΙΑ