• Πολιτική

    Αυστηρή απάντηση σε Άγκυρα: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι απειλές – Απορρίπτονται οι αβάσιμες αιτιάσεις

    • NewsRoom
    Αυστηρή απάντηση σε Άγκυρα: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι απειλές - Απορρίπτονται οι αβάσιμες αιτιάσεις


    Αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα δίνουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα.

    Προηγήθηκε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία εκτοξεύονται απειλές κατά της Λευκωσίας, ενώ παράλληλα Ελλάδα και Κύπρος κατονομάζονται ως δυνάμεις  αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως «είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο».

    «Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

    Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

    Απειλές και φοβέρες

    Η Τουρκία βιώνει αυξανόμενη πίεση από τον διεθνή παράγοντα το τελευταίο διάστημα που μεταφράζεται σε αυξημένη επιθετικότητα και προκλητικότητα.

    Τελευταία αφορμή οι κινήσεις της Κύπρου στην ΑΟΖ της και οι επικείμενες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, στις οποίες θα προχωρήσει η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroloeum τον Νοέμβριο.

    Οι εξελίξεις στο πεδίο αυτό έφεραν μέχρι και απειλές σε βάρος της Λευκωσίας από το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό, θα αντιδράσουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Το δηλώνω ξεκάθαρα από εδώ. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς.

    «Τόσο η Ελλάδα όσο και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’ προβαίνουν σε ενέργειες για την αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής πλοίων συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Ως κυρίαρχο κράτος, η Τουρκία όταν έρθει η στιγμή, μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Τα δικαιώματά μας θα τα διεκδικούμε πάντα. Η Τουρκία μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός της, όταν έρθει η στιγμή» πρόσθεσε.

    Άλλο αγκάθι για την Τουρκία η έκθεση αξιολόγησης για την ενταξιακή πορεία: «Το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης της ΕΕ είναι μια έκθεση που έχει ήδη συνταχθεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εκφράσαμε την αντίδρασή μας στην έκθεση ευρέως χθες. Η Προεδρία της ΕΕ έχει ήδη καταγράψει τις απόψεις της Τουρκίας για όλα τα άρθρα της έκθεσης. Για εμάς η έκθεση δεν έχει καμία ισχύ. Γιατί η έκθεση είναι γραμμένη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και υπάρχουν ισχυρισμοί που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί» ανέφερε ο Μπιλγκίτς.

    Διασύνδεση με Κάιρο

    Εξάλλου, πίεση στην Άγκυρα ασκεί και η συμφωνία με το Κάιρο για διασύνδεση των δικτύων. «Δεν χρειάζεται ρωτήσουμε κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου μας με την Αίγυπτο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα μετά την Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

    Όπως διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό το έργο θα προχωρήσει. Γι’ αυτό η συμφωνία μας με την Αίγυπτο σχετικά με την ΑΟΖ είναι τόσο γεωπολιτικά σημαντική».

    Η φθηνή ενέργεια, που μπορεί να παράξει η Αίγυπτος πρέπει να βρει διέξοδο προς την Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Φρένο στο αίτημα της Τουρκίας για νέα F-16 από Αμερικανούς βουλευτές

    Δένδιας: Το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Λίβυο πρωθυπουργό



    ΣΧΟΛΙΑ