• Πολιτική

    «Άδειασμα» Κοντονή σε Τόσκα: «Είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να αμύνεται»

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Σταύρος Κοντονής, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης


    Την αντίθεσή του στην ποινική δίωξη του 88χρονου που πυροβόλησε ληστές οι οποίοι εισέβαλαν στο σπίτι του στη Γλυφάδα εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα στους δικαστικούς λειτουργούς και τις αστυνομικές αρχές να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις τους.

    Η θέση του κ. Κοντονή για το θέμα της αυτοάμυνας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετο άξονα από εκείνη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος είχε σημειώσει πως «Δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να χρησιμοποιεί το όπλο του απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση», χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων την αυτοάμυνα ως «αυτοδικία».

    Στον αντίποδα, ο Στ. Κοντονής ανέφερε πως «η άμυνα αποτελεί δικαίωμα κάθε πολίτη που θεμελιώνεται κοινωνικά και εξασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο νομοθετικά».

    Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρη Κρεμαστινού, για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με αφορμή την άσκηση δίωξης στον 88χρονο, ο κ. Κοντονής απάντησε ότι δεν απαιτείται κάτι τέτοιο γιατί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι «υπερπλήρες».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στο άρθρο 22 του Ποινικού Κώδικα για τις διατάξεις περί άμυνας και στο άρθρο 23 που περιγράφει την υπέρβαση της άμυνας, λέγοντας μάλιστα ότι ο 88χρονος δεν έπρεπε να τιμωρηθεί για τις πράξεις του.

    Ανέφερε ακόμη ότι ακόμη και αν υπήρχε υπέρβαση άμυνας ο υπερήλικας δεν έπρεπε να διωχθεί γιατί λειτούργησε υπό συνθήκες «ακραίας ψυχικής πίεσης» σύμφωνα με το νόμο. Στρεφόμενος προς τους εισαγγελείς πως άσκησαν την ποινική δίωξη, ο υπουργός τους κατηγόρησε για «ευθυνοφοβία».

    «Δυστυχώς ορισμένοι εισαγγελείς δείχνουν μια ευθυνοφοβία σε αυτές τις περιπτώσεις και ασκούν διώξεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε άμυνα και οι πράξεις τους βάσει του Ποινικού Κώδικα μένουν ατιμώρητες» ανέφερε ο Υπουργός και απευθυνόμενος στις αστυνομικές αρχές, πρόσθεσε: «Μου έκανε εντύπωση πως μεταχειρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές τον δράστη. Έχουμε έναν υπέργηρο και τα αστυνομικά όργανα του πέρασαν χειροπέδες. Θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία, κατά γενική ομολογία να δώσει σωστές κατευθύνσεις γιατί η εικόνα που εξεδόθη ήταν άδικη».

    Η τοποθέτηση Τόσκα

    «Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ, δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να κατέχει και να κάνει χρήση όπλου απλά γιατί βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι» είχε δηλώσει ο Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον Real FM 97,8 για το περιστατικό με τον 88χρονο στη Γλυφάδα.

    «Μακάρι να μπορούσαμε να εξαλείψουμε τις εγκληματικές πράξεις, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο άλλο άκρο, δεν πρέπει να δούμε σκηνές που ακόμη και στην αμερικανική κοινωνία καταδικάζονται».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Επίθεση» Τόσκα σε 88χρονο: Δεν είμαστε Φαρ Ουέστ για να κατέχει κάθε πολίτης όπλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη φυλακή ο ληστής που πυροβόλησε ο 88χρονος στη Γλυφάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελεύθερος ο 88χρονος που πυροβόλησε τους ληστές



    ΣΧΟΛΙΑ