• Πολιτική

    Α. Ξανθός: Αλλοδαποί που δεν δικαιούνται δωρεάν περίθαλψη εκμεταλλεύονται τον νόμο

    • NewsRoom


    Αν το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι «ωδή στην ανισότητα στην Υγεία», τότε τι είναι; διερωτάται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας τονίζει πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά «επιδιώκει ωμά και απροκάλυπτα την ανακατανομή δημόσιων πόρων υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας και εις βάρος του ΕΣΥ. Κλείνει το μάτι σε επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας και δημιουργεί την προσδοκία ενός νέου πεδίου κερδοφορίας χωρίς ρίσκο , με εγγυημένη «πελατεία», με κρατικό χρήμα και γρήγορες αποδόσεις».

    Ο Ανδρέας Ξανθός απαντά και σε όσους τον κατηγορούν για αποτυχία διαχείρισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει με επιτυχία τους πολίτες, επισημαίνει πως η κατηγορία για «αποτυχία», «διάλυση» και «καταστροφή» του ΕΣΥ δεν πείθει κανένα, γιατί, όπως λέει, «οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αλλά και οι ασθενείς, ξέρουν πολύ καλά ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά βλέπουν τα πράγματα να βελτιώνονται».

    Προσλήψεις στα νοσοκομεία και αποχωρήσεις

    Αναφερόμενος στις προσλήψεις επισημαίνει ότι υπάρχει 4ετές πλάνο προσλήψεων 10.000 μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού, μέχρι το 2022 και προσθέτει: «Όσοι επιδιώκουν να επιστρέψουμε στον μνημονιακό κανόνα 1:5 που θα επαναφέρει το ΕΣΥ στις συνθήκες της δραματικής υποστελέχωσης των πρώτων μνημονιακών χρόνων, οφείλουν να μας πουν πως θα αντιμετωπιστούν οι όντως σοβαρές ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό».

    Παράνομη χρήση δικαιώματος δωρεάν περίθαλψης από αλλοδαπούς που δεν δικαιούνται

    Όμως ο υπουργός Υγείας απαντά και στην κριτική που δέχεται από μέρος των γιατρών, ότι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους παρότι τους έδωσε δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, άνοιξε τις πόρτες των ιδρυμάτων αυτών και σε αλλοδαπούς ασθενείς για δωρεάν περίθαλψη που δεν την δικαιούνται.

    «Έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει μια μερίδα αλλοδαπών (συνήθως γειτονικών χωρών) που ενώ δεν διαμένουν πλέον στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ από το παρελθόν και «εκμεταλλεύονται» τον νόμο χωρίς να το δικαιούνται. Η δικλείδα ασφαλείας που προωθούμε είναι η πιστοποίηση της μόνιμης παραμονής στη χώρα για κάθε αλλοδαπό δικαιούχο ΑΜΚΑ και άρα δωρεάν περίθαλψης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Α. Ξανθός: «Δεν υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας στα νοσοκομεία»

    Ο Α.Ξανθός είναι κατηγορηματικός όσον αφορά την προσβασιμότητα στα δημόσια νοσοκομεία. «Δυσκολία προσβασιμότητας δεν υπάρχει. Υπάρχουν μεγάλες αναμονές για ραντεβού στα νοσοκομεία και σε ορισμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κυρίως σε ειδικότητες γιατρών υψηλής ζήτησης, υπάρχουν λίστες αναμονής για χειρουργείο που τώρα πια είναι διαφανείς, αλλά συχνά σε μη αποδεκτούς χρόνους, υπάρχει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση (άτυπες πληρωμές) των πολιτών όταν αναζητούν υπηρεσίες από το ΕΣΥ».

     

    Αυτές οι συνθήκες είναι γεγονός ότι αποτρέπουν αρκετούς ασφαλισμένους από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τους οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας παραδέχεται ο κ. Ξανθός, αλλά τονίζει πως «το σημαντικό όμως είναι ότι η πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα, ανεξάρτητα από το κόστος τους, είναι εγγυημένη στη χώρα μας, ενώ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) είναι εντελώς δωρεάν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχουμε για πρώτη φορά μηχανισμό αξιολόγησης της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας (ΗΤΑ) των νέων φαρμάκων, επιτροπή διαπραγμάτευσης της τιμής αποζημίωσής τους, καθώς και σύστημα ορθολογικής συνταγογράφησης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Μπορεί να μην έχει ακόμα ομαλοποιηθεί πλήρως η διαδικασία, αλλά τα πρώτα κρίσιμα βήματα έχουν γίνει».

    Περί εκλογών το ανάγνωσμα…

    Αναφερόμενος στις εκλογές που έρχονται (ευρωεκλογές και βουλευτικές), τονίζει πως οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που κατάφεραν να κρατήσουν μέσα στην κρίση όρθιο, αξιόπιστο και προσβάσιμο σε όλους το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και σ’ αυτούς που «αφού το εγκατέλειψαν και το αποδιοργάνωσαν τη μνημονιακή περίοδο, σχεδιάζουν σήμερα την ιδιωτικοποίησή του και την εκχώρησή του σε κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ