• Top Stories

    Οικουμενική αλά Παπαδήμος βλέπουν οι δανειστές λόγω ασφαλιστικού

    • Contributor


    Οικουμενική κυβέρνηση στο πρότυπο αυτής του Λουκά Παπαδήμου το 2011, βλέπουν κύκλοι των δανειστών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να περάσει από μόνη της το ασφαλιστικό, ενώ δηλώνουν την προτίμησή τους στο να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος μετά τις τοπικές εκλογές στη Γερμανία και τις εθνικές στη Σλοβακία, το Μάρτιο. Αυτό αναφέρει το Reuters, την ώρα που – σύμφωνα με δημοσκόπηση – το 64% των Θεσσαλονικέων τάσσεται υπέρ της συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης.

    Το πρακτορείο κάνει λόγο για εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών, που πρόκειται να έρθουν άμεσα στη βουλή.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πλειοψηφία της τάξεως των 153 βουλευτών, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την κυβέρνηση στο τοξικό θέμα των συντάξεων.

    Το πρακτορείο επικαλούμενο ανώτερες πολιτικές πηγές, αναφέρει πως ο πρωθυπουργός προσβλέπει στις 9 ψήφους της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, οι οποίες θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ψήφιση των προαπαιτούμενων.

    “Παρά τη σκληρή δημόσια στάση της αντιπολίτευσης, κάποιοι βουλευτές της θα μπορούσαν να απέχουν, ώστε να εξασφαλιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου, που αφορά στις συντάξεις”, δηλώνουν οι ίδιες πηγές.

    Επιπροσθέτως, τονίζουν πως κανείς δεν έχει συμφέρον από μία ακόμα εκλογική διαδικασία, καθώς η ΝΔ βρίσκεται σε σύγχυση ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την προεδρία του κόμματος, ενώ για το ΠΑΣΟΚ θα είναι δύσκολο, στην παρούσα φάση, να αποφασίσει πολιτική λιτότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, οι πιστωτές θα μπορούσαν να πιέσουν την ελληνική πλευρά να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν αποκλείεται να παρατείνουν τη συζήτηση περί ελάφρυνσης της εξυπηρέτησης του χρέους μετά τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία και τις εθνικές εκλογές στη Σλοβακία το Μάρτιο.

    Παρότι ο Τσίπρας παραμένει παντοδύναμος πολιτικός στην Ελλάδα, καταλήγει το Reuters, πληθαίνουν οι φήμες για οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες και συναινετικούς σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

    Ναι σε Οικουμενική, λένε 6 στους 10 Θεσσαλονικείς

    Στο μεταξύ, το 64% των Θεσσαλονικέων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης , σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε το Νοέμβριο, από την εταιρεία “Interview”, σε δείγμα 605 ατόμων, για τη Μακεδονία της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το 58% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ευρείας σύνθεσης μιας οικουμενικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.



    ΣΧΟΛΙΑ