• Οικονομία

    Ζοφερές προβλέψεις από Capital Economics: «Βλέπει» εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Ελλάδας στο 5,25%

    • NewsRoom
    BlackRock


    Ιδιαίτερα ευάλωτη κρίνει την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές η Capital Economics, θέτοντάς την στην ουσία εκτός αγορών για την επόμενη διετία. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό δημόσιο χρέος και αδύναμη ανάπτυξη, τάση η οποία θα συνεχιστεί και το 2019, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο βρετανικός οίκος ανάλυσης σημειώνει στην έκθεσή του, ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη και θα καταγράψει έλλειμμα το 2019 – και όχι πλεόνασμα όπως προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.

    Αποτέλεσμα εκτιμά ότι θα είναι η εκτίναξη των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα αναμένεται να εκτοξευθεί στο 5,25% έως τα τέλη του 2019, από 4,15%.

    «Εκτιμούμε ότι τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης θα έχουν αρκετά κακές επιδόσεις την επόμενη διετία – ειδικότερα της Ιταλίας και της Ελλάδας – καθώς η ανάπτυξη θα απογοητεύσει και τα ελλείμματα θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες, οι ευρωεκλογές εντείνουν την ανησυχία και η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων», σημειώνει η Capital Economics.

    Ο οίκος «βλέπει» τα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας να ολοκληρώνουν το τρέχον έτος και το επόμενο στο 0,25%, πολύ κοντά στα υφιστάμενα επίπεδα, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια σε αυτό το διάστημα.

    Παρ’ όλα αυτά, τα επιτόκια για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα αυξηθούν για τρεις λόγους.

    Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι το μακροοικονομικό outlook της Ευρώπης είναι χειρότερο απ’ ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι. Δεύτερον, οι ευρωεκλογές του Μαΐου εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τις ανησυχίες αναφορικά με την ενότητα της Ευρώπης και, τρίτον, η ζήτηση της ΕΚΤ για κρατικά ομόλογα θα περιοριστεί, καθώς ολοκληρώθηκε το QE και παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε επανεπενδύσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό. Waterwheel Capital Management: Οι μαρξιστές φεύγουν και έρχεται ράλι – Ποιες μετοχές είναι hot (έγγραφο)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο και κρίσιμες αποφάσεις για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Ρώσος επενδυτής που κερδίζει πάνω από 1 δισ. δολάρια την ώρα που οι μετοχές της Xiaomi βυθίζονται

     



    ΣΧΟΛΙΑ