• Οικονομία

    Βρετανία: Αμετάβλητος στο 4% ο πληθωρισμός – Χαντ: Tο σχέδιό μας λειτουργεί

    • NewsRoom
    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών

    Τζέρεμι Χαντ, Βρετανός υπ. Οικονομικών


    Αμετάβλητος στο 4% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο στη Βρετανία, καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ελαφρά επιτάχυνση, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

    Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ υποχώρησε στο -0,6%, επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 0,4% και 4% ετησίως, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο ετήσια 4,2% και -0,3% για τον Ιανουάριο.

    Σημειώνεται ότι αυτός ήταν ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2023.

    Σύμφωνα με τη βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη ανοδική συμβολή στη μηνιαία μεταβολή προήλθε από το αλκοόλ και τον καπνό, ενώ η μεγαλύτερη πτωτική συνεισφορά προήλθε από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά.

    Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια, το αλκοόλ και τον καπνό, παρέμεινε επίσης αμετάβλητος στο 5,1%, ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 6,5% από 6,4% τον Δεκέμβριο.

    Παρά τις προσδοκίες για πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% της τράπεζας της Αγγλίας (BοE) τους επόμενους μήνες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ακολουθούν μια προσεκτική προσέγγιση.

    Ωστόσο, η βρετανική οικονομία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγει την ύφεση παρά τις ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων από την BοE για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    «Ο πληθωρισμός δεν πέφτει ποτέ οριζόντια, όμως το σχέδιό μας λειτουργεί», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

    «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από το 11%, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι θα πέσει περίπου στο 2% σε λίγους μήνες», συμπλήρωσε.

    «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για τον έλεγχο του δανεισμού και τώρα κάνουμε στροφή, επομένως πρέπει να παραμείνουμε στην πορεία που χαράξαμε, συμπεριλαμβανομένης της τόνωσης της ανάπτυξης με πιο ανταγωνιστικά φορολογικά επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) για λαθρεμπόριο καυσίμων: Σε λειτουργία η πλατφόρμα που εντοπίζει τα πρατήρια με παραβατικότητα

    Jeff Bezos: Ρευστοποίησε μετοχές της Amazon αξίας 4 δισ. δολαρίων σε μόλις 4 συνεδριάσεις

    Στάσσης από Ουάσινγκτον: Καθαρές τεχνολογίες και ευέλικτη χωρητικότητα ολόκληρο το business plan της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ