• Business

    Jeff Bezos: Ρευστοποίησε μετοχές της Amazon αξίας 4 δισ. δολαρίων σε μόλις 4 συνεδριάσεις

    • Bloomberg
    Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon

    Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon


    Ο Jeff Bezos έσπευσε να κατοχυρώσει κέρδη μετά το ράλι που σημείωσε η μετοχή της amazon.com κατά το ξεκίνημα της χρονιάς.

    Λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την γνωστοποίηση των σχεδίων του για πώληση έως και 50 εκατομμυρίων μετοχών της εταιρείας που ίδρυσε, ο δισεκατομμυριούχος έχει ρευστοποιήσει ήδη 24 εκατομμύρια μετοχές, αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι πωλήσεις, όπως αποκαλύφθηκαν από τα αρχεία της κεφαλαιαγοράς, πραγματοποιήθηκαν σε μόλις τέσσερις συνεδριάσεις. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν είχε πουλήσει μετοχές της εταιρείας από το 2021.

    Ο Bezos δεν έχει εξηγήσει γιατί ρευστοποιεί τώρα τις μετοχές, αλλά η χρονική στιγμή κατά την οποία θέσπισε το σχέδιο συναλλαγών μπορεί να παρέχει μια ένδειξη. Στις 2 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι μετακομίζει στο Μαϊάμι από την περιοχή του Σιάτλ. Υιοθέτησε το λεγόμενο σχέδιο 10(b)5-1 στις 8 Νοεμβρίου.

    Η πολιτεία της Ουάσιγκτον θέσπισε φόρο κεφαλαιακών κερδών 7% το 2022 – κάτι που δεν ισχύει στην Φλόριντα – που σημαίνει ότι η μετεγκατάσταση του Bezos πιθανότατα τον βοήθησε να εξοικονομήσει 288 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής. Επειδή ο δισεκατομμυριούχος έχει αγοράσει μόνο μία μετοχή της Amazon, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι κατείχε τη μετοχή από την ίδρυση της εταιρείας και επομένως σχεδόν όλη η αξία τους θα θεωρηθεί κεφαλαιακά κέρδη, επισημαίνει το Bloomberg.

    Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 13% φέτος μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας, την τελευταία ημέρα κατά την οποία ο Bezos πούλησε μετοχές, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Υποχώρησαν κατά 2,2% στα 168,64 δολάρια την Τρίτη.

    Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον συγκέντρωσε 855 εκατομμύρια δολάρια από τον φόρο υπεραξίας πέρυσι, περισσότερα από τα μισά από τα οποία προήλθαν από μόλις 10 άτομα, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους.

    Ο δισεκατομμυριούχος Ken Fisher είπε τον Μάρτιο ότι θα μεταφέρει την επιχείρησή του από την Ουάσιγκτον στο Τέξας, επικρίνοντας τον φόρο και τη δικαστική απόφαση που τον επικύρωσε.

    Διαβάστε ακόμη:

    Λονδίνο: Πωλητήριο σε αρχοντικό πτωχευμένου μεγιστάνα για $34 εκατομμύρια

    John Paulson: Δικαστική απόφαση σοκ για τον μεγαλοεπενδυτή στο Πουέρτο Ρίκο

    Η πλουσιότερη γυναίκα της Ανατολικής Ευρώπης, η αυτοκρατορία των 43 δισ. δολ. και η στροφή στις αγορές της Δύσης



    ΣΧΟΛΙΑ