• Οικονομία

    Ποιοι μπορούν να «καρφώνουν» από φορολογούμενους και επιχειρήσεις έως και… επίορκους εφοριακούς

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή πριν από λίγες ώρες από την ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι πολίτες, θα μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς, φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις.

    Στην ουσία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αυτοματοποιημένα τις καταγγελίες και πληροφορίες τους, επώνυμα ή ανώνυμα στην πλατφόρμα «Καταγγελίες πολιτών», η οποία είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Εφαρμογές/Δημοφιλείς Εφαρμογές/Καταγγελίες Πολιτών.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά επιλέγοντας να το κάνουν είτε ανώνυμα είτε επώνυμα (κάτι το οποίο επιλέγουν πριν ξεκινήσουν να αναφέρουν την καταγγελία με ειδική επιλογή) για Ιδιώτες, Επιχειρήσεις/Οντότητες, Υπαλλήλους ή Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

    Τα επτά βήματα

    Μετά την είσοδο στην εφαρμογή ακολουθείται υποχρεωτική αλληλουχία βημάτων μέχρι την ολοκλήρωση υποβολής της καταγγελίας. Οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν με κεφαλαία γράμματα τουλάχιστον τα υποχρεωτικά πεδία που σημαίνονται με αστερίσκο (*) πλην του πεδίου «Περιεχόμενο Καταγγελίας» της καρτέλας «Περιγραφή Καταγγελίας» όπου μπορείτε να αναλύσετε την Καταγγελία/Πληροφορία σας με κεφαλαία ή και πεζά γράμματα.

    – Περιγραφή Καταγγελίας: Συμπληρώστε το αντικείμενο καθώς και το περιεχόμενο (κείμενο) της καταγγελίας σας. Παρέχεται η δυνατότητα επισύναψης σχετικών αρχείων.

    – Στοιχεία Καταγγελλόμενων: Συμπληρώστε το υποκείμενο της καταγγελίας, δηλαδή εάν αφορά σε: Ιδιώτη (φυσικό πρόσωπο και η Καταγγελία/Πληροφορία δεν σχετίζεται με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας), Επιχείρηση/Οντότητα, περιοχή που λαμβάνει ή πρόκειται να λάβει χώρα κάποιο γεγονός, Υπάλληλο ή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

    Στην περίπτωση που η καταγγελία αφορά σε περισσότερα του ενός υποκείμενα που σχετίζονται με την ίδια υπόθεση, καταχωρούνται και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

    Στην περίπτωση που υποβάλλονται καταγγελίες για υποκείμενα πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους και οι καταγγελίες δεν αφορούν στην ίδια υπόθεση, η κάθε καταγγελία υποβάλλεται διακριτά μετά την ολοκλήρωση των βημάτων υποβολής της αμέσως προηγούμενης.

    – Τοποθεσία Συμβάντος: Στην καρτέλα αυτή συμπληρώστε στοιχεία αναφορικά με τον τόπο που συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί κάποιο γεγονός. Στην περίπτωση που η παρεχόμενη πληροφορία αφορά μόνο Τοποθεσία Συμβάντος, δεν απαιτείται η συμπλήρωση των στοιχείων των Καταγγελλόμενων.

    – Προεπισκόπηση Καταγγελίας: Στην καρτέλα αυτή εμφανίζονται όλες οι πληροφορίες που έχετε συμπληρώσει σε προηγούμενα βήματα με δυνατότητα υποβολής ή επιστροφής σε προηγούμενες καρτέλες προκειμένου να εισαχθούν ή τροποποιηθούν πιθανόν λανθασμένα στοιχεία.

    Η πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, λαθρεμπορίας και φαινομένων διαφθοράς, διευκολύνοντας την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

    Επιπλέον, τα αναμενόμενα διοικητικά οφέλη από τη νέα πλατφόρμα, συνοψίζονται στα εξής:

    • Εξοικονομούνται πόροι από την αυτοματοποίηση της διαδικασίας θεματικής ταξινόμησης των πληροφοριών.
    • Ενισχύεται η διαφάνεια κατά τη διαχείριση των πληροφοριών, μέσω της συστημικής καταγραφής και παρακολούθησής τους.
    • Βελτιστοποιείται η πληροφόρηση προς την ΑΑΔΕ, για τα είδη και τις τάσεις των παραβατικών συμπεριφορών.
    • Αξιοποιούνται οι πληροφορίες σε συνδυασμό με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου για τη διενέργεια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων.

    «Με τη νέα μας ψηφιακή πλατφόρμα, “Καταγγελίες Πολιτών”, διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία των πολιτών με τη Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και της ενίσχυσης της διαφάνειας στη λειτουργία της ΑΑΔΕ», σημείωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

    Οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της.

    Διαβάστε επίσης:

    Εύσημα για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από κινεζικούς οίκους

    Χατζηδάκης: Μπόνους για όσους αποκαλύπτουν μαϊμού αποδείξεις – Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ

    Θεοχάρης: Χρειάζονται κανόνες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά του gaming



    ΣΧΟΛΙΑ