• Οικονομία

    Βαρύ κλίμα σε Moody’s και Goldman Sachs για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

    • NewsRoom
    ηπα κινα

    Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας


    Κλιμακώνεται η ανησυχία στις αγορές καθώς οξύνεται όλο και περισσότερο η κόντρα που μαίνεται εδώ και μήνες ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον, με την αντιπαλότητα να εκδηλώνεται πλέον σε δύο μέτωπα: του εμπορικού αλλά και του νομισματικού πολέμου. Και, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, είναι θέμα χρόνου να φανεί ποιο από τα δύο θα είναι το ισχυρότερο όπλο αλλά και ο μεγαλύτερος κίνδυνος τόσο για τις δύο οικονομίες όσο και για την παγκόσμια: οι δασμοί ή το νόμισμα.

    Την ίδια στιγμή, διάχυτη ανησυχία επικρατεί και στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη Γερμανία, που αποτελούσε κάποτε τον κινητήριο μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανάπτυξης και πλέον βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής ύφεσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο ολικής αλλαγής στη δημοσιονομική της πολιτική. Το αμφίρροπο κλίμα στην Ευρωζώνη εντείνει όμως και η πολιτική ρευστότητα στην Ιταλία.

    Η αμερικανική οικονομία, από την πλευρά της, έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα, κινούμενη στο 2,1% από 3,1% που ήταν πριν. Ωστόσο, εξακολουθεί να δίνει πολύ πιο υγιή σημάδια ανάπτυξης από αυτά της Ευρώπης.

    Αυτό, ωστόσο, ενδέχεται να είναι κάτι που δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη, προειδοποιεί η Goldman Sachs.

    Όπως ενημερώνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι φόβοι για μία ύφεση ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου εντείνονται. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι, από την 1η Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ νέοι δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές, της τάξεως του 10% για εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί ένα από τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο του άτυπου εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα.

    Αυτό αποδεικνύει περίτρανα και ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται να επέλθει κάποια σύγκλιση στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις των δύο πλευρών για τα ζητήματα που τις αφορούν.

    Αντιθέτως, εκείνο που γίνεται φανερό είναι ότι το χάσμα μεγαλώνει, στοιχείο που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι μια συμφωνία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να επέλθει πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, στις ΗΠΑ.

    Όπως εξηγεί η Goldman, η επιβολή των πρόσθετων δασμών θα συνεχίσει το ντόμινο αντιπαλότητας, καθώς θα προκαλέσει νέα αντίποινα από την πλευρά της Κίνας.

    Όπως έχει γίνει, μάλιστα, γνωστό, στις προθέσεις του Πεκίνου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διακοπή των αγορών αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, με στόχο να καταφέρουν, έτσι, ισχυρό πλήγμα στους Αμερικανούς αγρότες, που ήδη αισθάνονται πιέσεις.

    Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ τα καθαρά γεωργικά έσοδα μειώνονται σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια.

    Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα του κλάδου έχουν υποχωρήσει κατά 45% από το υψηλό των 123,4 δισ. δολαρίων το 2013, σε σχεδόν 63 δισ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Επιπλέον, οι δασμοί επιδεινώνουν την κατάσταση, παρά τη δέσμευση του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ότι θα προστατεύσει τον αγροτικό πληθυσμό, που μάλιστα τον στήριξε σημαντικά στις εκλογές του 2016.

    Ταυτόχρονα, η Goldman υποβαθμίζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο στο 1,8% και προειδοποιεί ακόμη και για ύφεση από το 2020, σε περίπτωση που η εμπορική διαμάχη κλιμακωθεί περαιτέρω.

    Από την πλευρά του, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση των Αμερικανών να κατηγορήσουν επισήμως την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματος.

    Όπως τονίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) και για τις δύο χώρες.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η εξέλιξη οδηγεί σε κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, παρά το γεγονός ότι η Κίνα δείχνει τις τελευταίες ημέρες ότι θέλει να διατηρήσει σχετικά σταθερή την ισοτιμία του γιουάν)», ενώ προσθέτει ότι «Περιμένουμε ότι το προσεχές διάστημα η στάση και των δύο πλευρών θα σκληρύνει».

    Υπό αυτές τις συνθήκες, o Moody’s προειδοποιεί για βραδύτερη ανάπτυξη των δύο οικονομιών, σε σχέση με τους υφιστάμενους υπολογισμούς της, που θέλουν το κινεζικό ΑΕΠ να επεκτείνεται 6% το 2020 και το αμερικανικό 1,7%.



    ΣΧΟΛΙΑ