• Οικονομία

    Τζεντιλόνι: Το φθινόπωρο οι αποφάσεις για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

    • NewsRoom


    Το Φθινόπωρο οπότε και θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021 θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα αιτήματα της Αθήνας για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς τότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το δημοσιονομικό χώρο αποκαλύπτει στην ΕΡΤ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών ο Πάολο Τζεντιλόνι.

    «Συζητήσαμε χθες με τον Υπουργό Οικονομικών και την Επιτροπή, και προσωπικά είμαι ανοικτός να συζητήσω σχετικά με το θέμα αυτό στο Eurogroup. Είμαι βέβαιος ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τα αποτελέσματα που έχει πετύχει θα μπορούσαν να δώσουν σε αυτή τη συζήτηση μια καλή προοπτική. Δεν πρέπει όμως να αναμένουμε μια τέτοια συζήτηση τον Ιούνιο. Θα αποφασίσουμε για τις επενδύσεις και στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ελλάδας, θα δούμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος με απόφαση του Eurogroup» τόνισε.

    «Σε αυτό σημείο, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια σταδιακή προσέγγιση, βήμα – βήμα. Το πρώτο βήμα θα είναι, όπως λέγατε, τον Ιούνιο και το Eurogroup είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις. Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι πολύ σημαντικό γιατί η ύπαρξη επενδυτικού κενού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.Αυτό που πιστεύω ότι είναι σημαντικό είναι ότι ναι, κάποια απόφαση μπορεί να ληφθεί πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα αίτημα για λίγο μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κόστους κι αυτό είναι απολύτως λογικό», ανέφερε.

    Όσον αφορά την κατάργηση της προστασίας της α΄κατοικίας από το Μάιο και τη δημιουργία του νέου πτωχευτικού πλαισίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά  θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα φτωχά νοικοκυριά.

    «Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι είναι μια απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν υπάρχουν κίνδυνοι, από κοινωνική άποψη στις φτωχότερες κατηγορίες πληθυσμού, πιστεύω ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Αλλά αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και όχι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι.

    «Γνωρίζουμε πολύ καλά το γεγονός ότι παρά τη βελτίωση στην οικονομική ανάπτυξη, το χρέος και  τα μεγέθη, εξακολουθεί να υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση στην κοινωνία η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτής της αναγκαιότητας».

    Ο Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ για το πρόγραμμα Invest EU, προανήγγειλε αναθεώρηση των προβλέψεων για την Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι νέες εκτιμήσεις θα είναι κοντά σε αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες ανεβάζουν τον πήχη του ΑΕΠ στο 2,5% για φέτος.

    Να σημειωθεί στις 6 Νοεμβρίου η Κομισιόν είχε δώσει πρόβλεψη 1,8% για το 2019, 2,3% για φέτος και 2% για το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ