• Οικονομία

    «Τσουνάμι» από τον Μάρτιο: 1.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως

    • NewsRoom
    πλειστηριασμοί


    Αντιμέτωποι με νέο «τσουνάμι» πλειστηριασμών θα βρεθούν από τον επόμενο μήνα οι οφειλέτες. Βάσει χρονοδιαγράμματος από τον Μάρτιο θα εκτελούνται 1.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως ενώ τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί θα πρέπει να γίνουν έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Επιπλέον 6.000, βάσει προγράμματος θα πρέπει να έχουν εκτελεστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Όλα τα παραπάνω επιβάλλονται από τους θεσμούς και σύμφωνα με την έκθεση Συμμόρφωσης που συνέταξε η Κομισιόν συνολικά 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως θα πρέπει να γίνουν την επόμενη τριετία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω κωλυμάτων, έχει ήδη γίνει η μεταφορά πλήθους υποθέσεων από τα Ειρηνοδικεία, στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Σύμφωνα με πηγές τραπεζών αλλά και συμβολαιογραφικών γραφείων τα μέτρα αυτά αφορούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εκείνους δηλαδή που διαθέτουν ρήματα για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους, ωστόσο δεν το πράττουν.

    Ατύπως, τα τραπεζικά ιδρύματα στοχεύουν στο να βγάλουν σε πλειστηριασμό ακίνητα η αξία των οποίων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι μεγάλες αλλαγές αναμένονται και στον νόμο Κατσέλη προσεχώς, με στόχο αφενός να διαγραφούν όσοι εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας καταχρηστικά, αφετέρου να μπουν αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής. Στο εξής, μια από τις βασικές προϋποθέσεις ένταξης θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ενώ οι αιτήσεις θα απορρίπτονται εάν διαπιστώνεται ότι η αίτηση ενέχει δόλο (μεταβίβαση-πώληση ακινήτων σε συγγενείς, απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων κλπ.).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προσεχώς δυνατότητα «κουρέματος» στο 40% των κόκκινων στεγαστικών δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ