• Οικονομία

    Τριαντόπουλος: Tην Παρασκευή πληρώνονται οι πρώτοι πυρόπληκτοι

    Χρήστος Τριαντόπουλος

    Χρήστος Τριαντόπουλος


    Περισσότερες από 500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr από όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο νέος υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλου, η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή προς τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών, όπως είχε σχεδιαστεί και ανακοινωθεί, άνοιξε από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, και από την πρώτη στιγμή δέχεται τις δηλώσεις των δικαιούχων, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.

    Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης έχουν ήδη υποβληθεί 550 αιτήσεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες της πρώτης αρωγής και αντιστοιχούν σε άμεση οικονομική ενίσχυση κοντά στα 3 εκατ. ευρώ.

    Η ροή συνεχίζεται, με την πρώτη πληρωμή να δρομολογείται για την Παρασκευή.

    Τα ποσά της ενίσχυσης

    Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:

    – 6.000  ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,

    – 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και  των  αγροτικών,  κτηνοτροφικών,  πτηνοτροφικών  και  χοιροτροφικών  εκμεταλλεύσεων,  με εγκαταστάσεις και

    – 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

    Κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζονται τα ακίνητα των ιδιοκτητών που, σύμφωνα με τη δήλωση Ε9 τους, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, ανά ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.).

    Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

    Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.

    Οι οικοσυσκευές

    Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση οικοσκευής για τους ενοικιαστές, η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται σε δύο βήματα:

    1ον. Ο ιδιοκτήτης δηλώνει ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο, παραπέμποντας στη σχετική δήλωση μίσθωσης. Με βάση αυτό, προκύπτει ο πρώτος από τους μισθωτές (σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι του ενός), ο οποίος θα λάβει το συνολικό ποσό αποζημίωσης για την αποκατάσταση της οικοσκευής.

    2ον. Την επόμενη ημέρα, ο μισθωτής ενημερώνεται μέσω σχετικού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι υπάρχει για αυτόν αίτηση – δήλωση αποζημίωσης οικοσκευής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, εισέρχεται στην πλατφόρμα, αποδέχεται την αίτηση και καθίσταται οριστικά δικαιούχος.

    Διαβάστε επίσης

    Ενισχύονται τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής με δυνάμεις από άλλες χώρες – Ευχαρίστησε την Πολωνία ο Μητσοτάκης
    ΔΕΗ: Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαγραφή οφειλών για όσους έχουν υποστεί ολική καταστροφή περιουσίας 
    Κώστας Καραμανλής: Ολοκληρώνονται οι αυτοψίες – Άμεσα οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους



    ΣΧΟΛΙΑ