• Οικονομία

    Τράπεζα του Ισραήλ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 4,5%

    • NewsRoom
    Τράπεζα του Ισραήλ

    Τράπεζα του Ισραήλ


    Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η Τράπεζα του Ισραήλ καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει την εκστρατεία σύσφιξης προκειμένου να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% – το υψηλότερο επίπεδο από το  2007 – από 4,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

     Οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν τον κύκλο σύσφιξης τον περασμένο Απρίλιο, από το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του 0,1% και έχουν πλέον αυξήσει τα επιτόκια για εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει πλέον στο τέλος του κύκλου σύσφιξης.

    Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,2% το Φεβρουάριο, μετά το υψηλό 14 ετών του Ιανουαρίου στο 5,4%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο ετήσιος πληθωρισμός να είναι μεταξύ 1% και 3%.

    Την ίδια στιγμή, η οικονομία του Ισραήλ αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,4% το 2022, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αν και η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδύνει κάτω από το 3% φέτος μετά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τέλη κυκλοφορίας με το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ