• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Υποχωρεί η στερλίνα

    • NewsRoom
    Ο διοικητής στην Τράπεζα της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι


    Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η οικονομία της Βρετανίας ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, λίγο μετά την ανακοίνωση ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

    Οι οικονομολόγοι δεν περίμεναν καμία έκπληξη από τους Άγγλους τραπεζίτες, καθώς ανέμεναν να παραμείνει στο 5,25% το επιτόκιο αναφοράς, το υψηλότερο από το 2008.

    Μία ημέρα νωρίτερα τα στοιχεία από τον πληθωρισμό ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αυτός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμιση ετών, αν και ανησύχησε τους αναλυτές ότι το επίπεδό του παραμένει ακόμα υψηλό με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει ακόμα τις προσδοκίες για μία γρήγορη μείωση.

    Στο άκουσμα της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας, η στερλίνα κατέγραψε ήπια υποχώρηση, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 παρέμεινε σε θετικό έδαφος.

    Ενδιαφέρουσα ήταν η συνεδρίαση των τραπεζιτών, καθώς δύο μέλη της κεντρικής τράπεζας, γνωστά γεράκια, δεν ψήφισαν υπέρ μίας αύξησης επιτοκίων, αν και ο Μπέιλι σημείωσε ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε στο σημείο να μειώσουμε τα επιτόκια».

    Πάντως οι αγορές εκτιμούν ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα είναι τον Αύγουστο, αν και κάποια στοιχήματα δίνουν μία πιθανότητα κατά 50% για μια κίνηση τον Ιούνιο.

    Σχετικά με τον αριθμό των μειώσεων, οι traders θεωρούν ότι θα γίνουν τρεις μειώσεις μέσα στο 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Economist: Επιχειρηματικό άλμα της Ελλάδας – Τι λέει ο Κωστής Χατζηδάκης

    Τζερόμ Πάουελ: Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου δεν αλλάζει τη γενική εικόνα

    Κίνα: Παρουσίασε σχέδιο δράσης για το ποιοτικό άνοιγμα της οικονομίας στις ξένες επενδύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ