• Οικονομία

    Τράπεζα της Αγγλίας: Αύξησε για τρίτη συνεχόμενη φορά το βασικό επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες

    Andrew Bailey, επικεφαλής Bank of England

    Andrew Bailey, επικεφαλής Bank of England


    Στην τρίτη συνεχόμενη αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, ακολουθώντας την αντίστοιχη κίνηση της FED.

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ενέκρινε με ψήφους 8 προς 1 την πρόταση υπέρ μιας νέας αύξησης κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες του κύριου τραπεζικού της επιτοκίου, το οποίο θα ανέρχεται πλέον στο 0,75%.

    Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν ήδη σε υψηλό 30 ετών πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε τις τιμές της ενέργειας σε άνοδο, ενώ αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη ανοδική πίεση στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

    Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής επέβαλε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004 και αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο ανώτατο όριο του 7,25% τον Απρίλιο.

    Η Τράπεζα δήλωσε τότε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα εξαρτηθεί από τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό. Προοπτικές οι οποίες κινήθηκαν προς τα πάνω, από την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, τις κυρώσεις και τις επακόλουθες απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

    «Οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν σημαντικά περαιτέρω τους επόμενους μήνες, ενώ η ανάπτυξη σε οικονομίες που είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι πιθανό να επιβραδυνθεί», ανέφερε η Τράπεζα στην έκθεση της Πέμπτης.

    Η Τράπεζα αναμένει τώρα περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες σε περίπου 8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, και ίσως ακόμη υψηλότερο αργότερα μέσα στο έτος.

    Διαβάστε επίσης

    FED: Ενέκρινε την πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης – Άλλες 6 αυξήσεις το 2022

    Λαγκάρντ: Υπάρχει χρόνος για να αυξηθούν τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ