• Οικονομία

    Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης παρά το άλμα του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Συνέχεια για νομισματική χαλάρωση με βάση τις πρωτότυπες οικονομικές αναλύσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια νέα γενναία μείωση των βασικών της επιτοκίων, έδωσε το βράδυ της Πέμπτης η Κεντρική Τράπεζα τη Τουρκίας.

    Η Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα βασικά της επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης, στο 10,5% από το 12%.  Αυτός ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που η Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα βασικά της επιτόκια. Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως ο επίσημος πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί πάνω από το 83%, την ώρα που οι ανεξάρτητοι μελετητές ανεβάζουν τα πραγματικά νούμερα πολύ πιο πάνω από το 150%.

    Αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως η κεντρική τράπεζα βρίσκεται κοντά στο τέλος της σειράς μειώσεων των επιτοκίων, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ανέφερε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο για μια παρόμοια κίνηση και τον επόμενο μήνα, στέλνοντας το επιτόκιο κάτω από το 10%, όπου και αναμένεται να σταθεροποιηθεί.

    Οι αναλυτές προέβλεπαν πως η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρούσε σε μείωση μόλις 100 μονάδων βάσης.

    Η πολιτική της μείωσης των βασικών επιτοκίων έχει εκμηδενίσει την αξία της λίρας, αυξάνοντας κατακόρυφα τον πληθωρισμό, σε μια χώρα που εξαρτάται από τις εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα, αφού οι αλλαγές στους επικεφαλής της είναι συνεχείς.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει πως ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει με την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ έχει ταχθεί κατά των υψηλών επιτοκίων, βρίσκοντας μάλιστα υποστήριξη για την στάση του στο Κοράνι. Κάτι που πάντως δεν τον είχε αποτρέψει να αυξήσει τα επιτόκια τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησής του στη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ