Οικονομία

Τουρκία: Ελλείψεις σε 653 φάρμακα προκαλεί η κατάρρευση της λίρας

  • NewsRoom
Τουρκία: Ελλείψεις σε 653 φάρμακα προκαλεί η κατάρρευση της λίρας

Τουρκική λίρα


Με την κατάρρευση της οικονομίας και την ραγδαία υποτίμηση της λίρας, που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας της, παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων στην τουρκική αγορά.

Συγκεκριμένα 653 φάρμακα κυρίως εισαγόμενα, μεταξύ των οποίων ινσουλίνη, φάρμακα για το ΧΑΠ, χοληστερίνης αλλά και αντιβιοτικά για παιδιά, λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και τις φαρμακαποθήκες.

Αιτία είναι η συνεχής αλλαγή των τιμών, η οποία αλλάζει ώρα με την ώρα και όχι ημερήσια, με αποτέλεσμα οι εισαγωγείς να μην ξέρουν την τιμή που θα αγοράσουν τα σκευάσματα και αρνούνται να τα διοχετεύσουν στην αγορά.  Με εντολή της τουρκικής προεδρίας υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων.

Την ίδια ώρα με περιορισμούς πωλούνται πλέον στα σούπερ μάρκετ καφές, λάδι και ζάχαρη.

Το δολάριο σήμερα έχει φτάσει στις 13,13 λίρες, πολύ κοντά στο χθεσινό ρεκόρ των 13,27. Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι χονδρέμποροι ήδη ζητούν τις πληρωμές τους σε δολάρια και ευρώ, ωθώντας σε νέα ύψη τις τιμές λιανικής. Έτσι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ενημερώνουν τους καταναλωτές πως μπορούν να αγοράζουν έως δύο συσκευασίες καφέ, ζάχαρης, και λαδιού.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός Οκτωβρίου ήταν στο 20% με τα τρόφιμα όμως στο 27%, ενώ για τους επόμενους δύο μήνες οι προβλέψεις θέλουν τον πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 25% ή ακόμη και στο 30%, κυρίως λόγω της εξάρτησης της Τουρκίας από εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενέργεια.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης στην αγορά εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα ξεπερνά το 40% και ειδικά στα τρόφιμα το 60%.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ