ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το φράγμα των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έσπασαν οι επενδύσεις στον τουρισμό το 2024, αφού μέσα στη χρονιά κατασκευάστηκαν 1.120 νέα ξενοδοχεία, εκ των οποίων 500 πεντάστερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο μελέτης για τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, το σύνολο των επενδύσεων από τον ξενοδοχειακό κλάδο για κατασκευή νέων και ανακαίνιση υπαρχόντων ξενοδοχειακών δωματίων εκτιμήθηκε για την περσινή χρονιά σε περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 0,4%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος προσφέρει μόνο ένα μέρος των καταλυμάτων, ο ΙΝΣΕΤΕ υπολόγισε ότι οι επενδύσεις για βίλες, ενοικιαζόμενα και άλλα δωμάτια έφτασαν πέρσι τα 2,26 δισεκατομμύρια.
Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν σε 20,6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,3%, ενώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα οι εισπράξεις ανήλθαν σε 21,6 δισ.. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις αυτές έφτασαν τα 36 εκατομμύρια και 40,7 εκατομμύρια μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας, οι οποίοι φέτος αυξήθηκαν κατά 42%. Σε σύγκριση με το 2023, η άμεση επίπτωση του τουρισμού σημείωσε αύξηση κατά 5%, καθώς διαμορφώθηκε σε 28,8 δισ. ευρώ. Οι τουρίστες ξόδεψαν λιγότερα, με τη κατά κεφαλή δαπάνη να μειώνεται κατά 5% στα 572,8 ευρώ. Ο τουρισμός συνέβαλε άμεσα στην αιχμή στο 16,5% της απασχόλησης, αν και 53.000 θέσεις έμειναν κενές, το 19% βάσει οργανογραμμάτων.
«Η αίσθηση ανικανοποίητου οφείλεται στο ότι τα νούμερα όπως εμφανίζονται δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, ακόμα και η αύξηση στα έσοδα δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα. Οι μισές τουριστικές επιχειρήσεις λειτουργούν στο κόκκινο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ανεβαίνει συνεχώς ο πήχυς και η γραφειοκρατία αυξάνεται, το κόστος αυξάνεται, μερικά προβλήματα είναι δισεπίλυτα», είπε ο πρόεδρος του ΙΝΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος. Όπως τόνισε, «οι δημογραφικές εξελίξεις, οι εργασιακές σχέσεις, το στεγαστικό και το μεταναστευτικό είναι τα βασικότερα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος του τουρισμού. Ο τουρισμός χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η Μεσόγειος εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαίο προορισμό, με την Ελλάδα να κρατά το δικό της μερίδιο. Αλλά κι αυτά δεν είναι αρκετά ώστε να στηριχτούμε σε αυτά. Όταν επανήλθε ο τουρισμός άρχισε η μεγάλη αμφισβήτηση για τη σημασία του και το παραγωγικό μοντέλο, δεν ξέρω αν οφείλεται στην ελληνική νοοτροπία».
Κατά τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Γιάννη Παράσχη,«μπαίνουμε σε μια περίοδο που δημιουργεί νέα δεδομένα που από το 2026 και μετά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με προσαρμοσμένη στρατηγική». Όσον αφορά στην κριτική περί υπερτουρισμό, ο ίδιος εκτιμά ότι «η Ελλάδα δεν έχει τέτοια ζητήματα αλλά όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα θα πρέπει να τα λύσουμε έγκαιρα».
Αναφορικά με τη φετινή πορεία του τουρισμού, οι προγραμματισμένες θέσεις από Απρίλιο έως Οκτώβριο είναι περισσότερες κατά 5%, ενώ 9% αυξημένες είναι οι αεροπορικές αφίξεις του πρώτου τριμήνου. Σύμφωνα με όσα είπε ο Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα έχει προκληθεί από την επιβολή δασμών από την Αμερική, όπως και από τη σχετική υποτίμηση του δολαρίου. «Ωστόσο σε συνδυασμό με τη μείωση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να φέρει μείωση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων. Παρατηρείται μεγάλη πτώση των ταξιδιών από Ευρώπη προς Αμερική, είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος. Επομένως υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία». Ο Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ τόνισε από την πλευρά του ότι ο κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί έναν στρατηγικό τομέα όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, «παρά το γεγονός ότι η σημασία του δεν αναγνωρίζεται, όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα στα προοίμια του νέου αναπτυξιακού νόμου».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέες θέσεις εργασίας για ανέργους σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – €9 εκατ. από το ΕΣΠΑ
- ΗΠΑ: Μέτωπο Τραμπ με τις δημοκρατικές Πολιτείες – 20 από αυτές μηνύουν την κυβέρνηση για απειλή διακοπής χρηματοδότησης
- Hellenic Train: Καθυστερήσεις και μεταβολές δρομολογίων λόγω τεχνικών εργασιών στον υπεραστικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη
- Imperial Brands Hellas: Ισχυρή ανάπτυξη με ετήσια αύξηση 14% στον καθαρό κύκλο εργασιών
