Οικονομία

Τον Φεβρουάριο η οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Με καθυστέρηση αναμένεται να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να θεσμοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δυνητικοί δικαιούχοι με στόχο να ανοίξει η πλατφόρμα έως το τέλος του μήνα. Η καταβολή του επιδόματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το μέσα Φεβρουαρίου.

Δικαιούχοι θα είναι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, οδοντίατροι, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί, μηχανικοί, λογιστές. Για να λάβουν το επίδομα 400 ευρώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα εισοδήματα Απρίλη-Δεκέμβρη 2020. Συγκεκριμένα κάθε επιστήμονας θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει πληγεί από την πανδημία με βάση τα εισοδήματα τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταβολή του επιδόματος δεν ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να συνταχθεί η σχετική  υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την λήψη του επιδόματος. Στη συνέχεια την καταβολή του θα πραγματοποιήσει ο ΟΑΕΔ.

Το επίδομα θα δοθεί σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγοι και κτηνίατροι. Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηρότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας- Η βαριά ατζέντα του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ