• Οικονομία

    Το στοίχημα για τη φετινή τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης – Με το βλέμμα στον πόλεμο… οι πρατηριούχοι

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης - Πετρέλαιο Θέρμανσης

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης – Πετρέλαιο Θέρμανσης


    Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με τους πρατηριούχους η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει στην περιοχή τον 1,39 έως 1,40 ευρώ το λίτρο στις μεγάλες πόλεις, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις τους η μέση πανελλαδική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 1,41 με 1,42 ευρώ. Όπως σημειώνουν πρόκειται για τιμές που βρίσκονται πολύ κοντά στις περσινές.

    Ωστόσο, παρακολουθούν πολύ στενά τη διακύμανση των διεθνών τιμών, καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενες σημαντικές μεταβολές, λόγω του πολέμου στο Ισραήλ. Οι φόβοι των προηγούμενων ημερών για εκτόξευση των διεθνών τιμών δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αφού από τα 88 δολάρια το βαρέλι έχει υποχωρήσει στα 85 δολάρια, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι υπάρχει εφησυχασμός, σε περίπτωση γενικής σύρραξης.

    Το επίδομα θέρμανσης

    Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με τα στελέχη του να επισημαίνουν πως – προς ώρας – δεν είναι διατεθειμένο να τροποποιήσει τους σχεδιασμούς του στο σκέλος του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας.

    Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, ο οποίος σημείωσε πως «στο ενεργειακό σκέλος έχουμε αποφασίσει τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, που είναι διευρυμένο φέτος και έτσι θα περιλαμβάνει περισσότερους πολίτες. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός εκτός από αυτά που έχουμε ανακοινώσει, ως προς το ενεργειακό σκέλος».

    Το επίδομα θέρμανσης φέτος θα κυμανθεί στα 100 – 800 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, όπως και πέρυσι. Όμως, για φέτος έχουν τροποποιηθεί τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, κυρίως για τις οικογένειες με παιδιά, που θα σρηριχθουν περαιτέρω τη φετινή χειμερινή σεζόν.

    Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο.

    Για τις οικογένειες με παιδιά το όριο αυξάνεται από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Έτσι, το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

    Για πρώτη φορά τίθεται όριο τζίρου για όσα φυσικά πρόσωπα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητρώο POS: Νέος οδηγός για τις επιχειρήσεις από την ΑΑΔΕ

    Μειώνονται οι συντάξεις χηρείας και στον ιδιωτικό τομέα

    Παπαστεργίου: Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια στις τηλεπικοινωνίες

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ