• Οικονομία

    Το πακέτο των «λελογισμένων» μέτρων του 1,1 δισ. ευρώ – Οι επιδοτήσεις για βενζίνη, ρεύμα και το έκτακτο βοήθημα του Πάσχα

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς απευθύνει μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό για τα νέα μέτρα ανακούφισης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Τη διανομή ενός νέου πακέτου στήριξης για την ακρίβεια ύψους 1,1 δισ. ευρώ που θα επιχειρήσει να ανακουφίσει από τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας σχεδόν 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να λάβουν μια έκτακτη στήριξη τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ενώ δικαιούχοι θα είναι και ένα κομμάτι της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

    Τα μέτρα αναμένεται να εξειδικευθούν σήμερα το πρωί στις 8:30 από τους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

    Ωστόσο, οι νέες παρεμβάσεις στη βενζίνη και στο έκτακτο βοήθημα για το Πάσχα θα συνοδεύονται από συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ιδιαίτερα στοχευμένα μέτρα.

    Το παρασκήνιο για την ανακοίνωση του πακέτου

    Στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν «λελογισμένο» το πακέτο μέτρων ύψους 1,1 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ανέμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή το θετικό «σήμα» της Ευρώπης, ώστε το κονδύλι να μην μετρήσει στον ελληνικό προϋπολογισμό.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, πως όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αλλά ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείο βρέθηκε ενώπιον ενός έντονου προβληματισμού των ευρωπαίων για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Αθήνα, με δεδομένο ότι διαθέτει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, ενώ το έλλειμμα της χώρας διογκώθηκε κατά σχεδόν 45 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία.

    Μάλιστα, το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» στη σύσκεψη που έχουν προγραμματίσει οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ώστε να συντονίσουν μια κοινή πρόταση για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αναχαιτιστεί η ακρίβεια, χωρίς να επηρεάζεται το χρέος της κάθε χώρας.

    Το επίδομα για τη βενζίνη

    Με τη μέση τιμή της απλής αμόλυβδης να «ίπταται» τις τελευταίες ημέρες πάνω από τα 2,10 ευρώ το λίτρο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα έκτακτο επίδομα κίνησης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρόκειται για μια επιδότηση διάρκειας τριών μηνών με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δικαιούχοι θα είναι όσοι διαθέτουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, με «ταβάνι» τα 30.000 ευρώ.

    Φαίνεται πως η κυβέρνηση θα επιδοτεί σε κάθε δικαιούχοι ένα ποσό της βενζίνης, για 60 λίτρα το μήνα (για τους τρεις μήνες 180 λίτρα). Το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδότηση να αγγίζει τα 0,15 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο γίνονται προσπάθειες της τελευταίας στιγμής η επιδότηση να ανέλθει έως και τα 0,20 ευρώ το λίτρο. Στην πρώτη περίπτωση το επιδοτούμενο ποσό θα αγγίζει τα 9-10 ευρώ σε μηνιαία βάση και με βάση το δεύτερο σενάριο τα 12 ευρώ.

    Πώς θα δοθεί το επίδομα

    Οι δικαιούχοι θα πληρώνουν ολόκληρο το ποσό στο πρατήριο των καυσίμων και στη συνέχεια θα υποβάλλουν σχετική αίτηση ώστε να λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό το ποσό που τους αναλογεί.

    Δεν αποκλείεται πάντως, για να αποφευχθεί η διαδικασία των αιτήσεων σε ειδικές πλατφόρμες στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, να υπάρξει και η επιλογή για τη διανομή ενός κουπονιού, το οποίο θα λειτουργεί όπως ήταν το “freedom-pass” που είχε δοθεί ως κίνητρο στους νέους να εμβολιαστούν.

    Ποιοι θα εξαιρεθούν από το επίδομα κίνησης

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα επιβάλει έναν σημαντικό «κόφτη» στο συγκεκριμένο επίδομα, πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων. Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, με την προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τους να έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου.

    Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πιστοποιούν πως έχουν καταβάλει τα τέλη, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν την τρίμηνη επιδότηση για τη βενζίνη.

    Το έκτακτο επίδομα του Πάσχα

    Πάνω από 1,2 εκατ. φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα την «επιταγή ακρίβειας» που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά και πιο συγκεκριμένα σε όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, σε ΑμΕΑ, χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σε οικογένειες με παιδιά, αλλά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το εφάπαξ ποσό θα αγγίζει τα 250 ευρώ, όσο ήταν δηλαδή και το αντίστοιχο έκτακτο βοήθημα που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 2021.

    Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ωστόσο, ότι πιθανότατα δεν θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος μακροχρόνια άνεργοι, επιδοτούμενοι άνεργοι και χαμηλόμισθοι (με εξαίρεση τις οικογένειες με παιδιά).

    Βασική προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος θα είναι το ετήσιο εισόδημα κάθε δικαιούχοι, με βάση τα όσα δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2020. Ωστόσο, αναμένεται να τεθούν και περιουσιακά κριτήρια με τις παλιές και όχι τις νέες αντικειμενικές αξίες.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών, οι πιθανότερες ημερομηνίες για την καταβολή του επιδόματος είναι 21-22 Απριλίου.

    Αυξημένη επιδότηση για το ρεύμα

    Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται η επιδότηση Απριλίου για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, καθώς οι διεθνείς τιμές έχουν «εκτοξευθεί» τους τελευταίους μήνες.

    Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο διπλασιασμός της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος έως τις πρώτες 300 κιλοβατώρες σε νοικοκυριά και αγρότες. Ωστόσο, με βάση το ίδιο σενάριο, η επιδότηση για τον Απρίλιο στο φυσικό αέριο θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες. Άλλωστε και η επιδότηση για το μήνα Μάρτιο δεν διαφέρει από το μήνα Φεβρουάριο.

    Αγροτικό πετρέλαιο

    Μια ακόμα παρέμβαση στο πακέτο των μέτρων στήριξης αναμένεται να αφορά και τους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί αύξηση στο ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ίσως κατά 20 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Πακέτο στοχευμένων μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για ευάλωτους και πολίτες με εισόδημα έως και 30.000 ευρώ

    Ο Μπάιντεν, οι Βρυξέλλες και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των αδυνάμων

    Η προοπτική του πληθωρισμού: είναι πολλά τα «αν» Άρη



    ΣΧΟΛΙΑ