• Οικονομία

    Την Τετάρτη κληρώνει για το ΑΕΠ – Κρίσιμα τα στοιχεία εν αναμονή επενδυτικής βαθμίδας

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Σε μια καλή επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου ελπίζει η κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και πρωτίστως της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, που θα μπορούσε να κάνει το μεγάλο βήμα και να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

    Τα θετικά στοιχεία για τον τουρισμό αλλά και τα τελευταία στοιχεία για την μεταποίηση που έδειξαν τον ελληνικό PMI να παραμένει σε φάση επέκτασης τον Αύγουστο σε φάση επέκτασης αν και με ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον PMI, οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση ενισχύθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης με τον δείκτη να υποχωρεί ελαφρώς στις 52,9 μονάδες, από τις 53,5 μονάδες τον Ιούλιο.

    Παρέμεινε όμως πάνω από τις 50 μονάδες που στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση στον κλάδο. Εν τω μεταξύ άνοδο 7% σημείωσε ο τζίρος στο λιανεμπόριο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ενσωματώνοντας βέβαια και τις ανατιμήσεις που σημειώνονται στην αγορά.

    Η συνολική επίδοση του δεύτερου τριμήνου θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό αλλά και από τις μειωμένες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα καθώς πέρσι η κατάσταση ήταν πιο δυσχερής.

    Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 2,93 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. τον Ιούνιο του 2022 ενώ στο πρώτο εξάμηνο ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Ιούνιο οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 17,9%, ενώ στο εξάμηνο επίσης κατά 26%.

    Μετά την δυναμική ανάκαμψη που σημείωσε η ελληνική οικονομία από την περίοδο της πανδημίας, το εγχώριο ΑΕΠ παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε 0,1% από +1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας την πρώτη μείωση σε τριμηνιαία βάση από το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

    Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 από ρυθμό αύξησης 4,8% που είχε καταγραφεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

    Τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα δώσουν μια σαφή ένδειξη για τις επιδόσεις της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο και τη δυναμική επίτευξης ή/και υπέρβασης του στόχου που έχει τεθεί φέτος για ανάπτυξη 2,3%.

    Ο παράγοντας ανάπτυξη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αξιολογήσεις των οίκων καθώς θωρακίζει την ικανότητα της οικονομίας να παράγει βιώσιμα πλεονάσματα και να διατηρεί το χρέος σε πτωτική τροχιά και να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές.

    Την Παρασκευή σε έκθεση της η Moody’s υπογράμμιζε την σημασία που έχει η ορθή αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ για την εδραίωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα, παράγοντας που αποκτά ιδιαίτερη αξία στην τρέχουσα συγκυρία εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας.

    Σύμφωνα με προγενέστερους υπολογισμούς του οίκου οι πόροι του ΤΑΑ μπορούν να αυξήσουν τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά μια ποσοστιαία μονάδα έως το 2026 ενώ η χώρα θα μπορούσε να επωφεληθεί ενός επιπλέον 0,4% στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης ετησίως έως το 2030.

    Διαβάστε επίσης:

    Κεραμέως: Προσλήψεις στο Δημόσιο με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης

    Moody’s: Τράπεζες, χρέος και δημοσιονομική πειθαρχία δυνατά χαρτιά για την αξιολόγηση της Ελλάδας – Ελπίδες αναβάθμισης στις 15 Σεπτεμβρίου

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι 4 άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ



    ΣΧΟΛΙΑ