ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν κατά 2,1% το 2024 στον κόσμο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των παγκόσμιων τιμών των δημητριακών και της ζάχαρης, ανακοίνωσε ο παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
Ο δείκτης τιμών, που καταρτίζεται από τον εν λόγω οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τη διακύμανση των διεθνών τιμών σε ένα καλάθι βασικών προϊόντων, υποχώρησε κατά 13,3% για τα δημητριακά σε σχέση με το 2023 και κατά 13,2% για τη ζάχαρη κατά την ίδια περίοδο.
Οι μειώσεις αυτές αντισταθμίσθηκαν εν μέρει από την άνοδο των τιμών των φυτικών ελαίων (+9,4%), των γαλακτοκομικών προϊόντων (4,7%, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του βουτύρου) και των κρεάτων (2,7%).
Μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών των δημητριακών και κυρίως του σιταριού, η οποία καταγράφηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές δεν έπαψαν να μειώνονται και έχουν πλέον επιστρέψει στις προπολεμικές τιμές τους στις διεθνείς αγορές.
Η μείωση της τιμής της ζάχαρης οφείλεται κυρίως στις «εξαγωγές ρεκόρ της Βραζιλίας στη διάρκεια του έτους», καθώς και «στις θετικές προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς».
Παρά μια πολύ ελαφρά υποχώρηση το Δεκέμβριο, οι ετήσιες τιμές των ελαίων παρέμειναν υψηλές, λόγω κυρίως της ανόδου αυτής του φοινικελαίου σε ένα πλαίσιο «παγκόσμιας μείωσης της προσφοράς».
Διαβάστε επίσης:
Αναβάθμιση των τελωνείων στα σύνορα με τη Βουλγαρία μετά την ένταξή της στην Σένγκεν
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ryanair: Πανικός σε πτήση από την Μαγιόρκα με 18 τραυματίες – Λάθος συναγερμός φωτιάς οδήγησε σε φρενίτιδα (βίντεο)
- Ξενοδόχοι: Ζητούν διευκρινήσεις για την υπερωριακή απασχόληση – Δεκάδες χιλιάδες οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο
- Ντιόγκο Ζότα: Συγκίνηση και αναστάτωση στην κηδεία του Πορτογάλου ποδοσφαιριστή – Γιατί πανερέβη η αστυνομία
- Σάντσεθ: Εσωκομματικός «σεισμός» στους Ισπανούς Σοσιαλιστές – «Θα νικήσω τη διαφθορά, απ’ όπου κι αν προέρχεται»
