• Οικονομία

    Times: Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά από 10 χρόνια κρίσης

    • NewsRoom
    Κυριάκος Μητσοτάκης - Κωστής Χατζηδάκης - Ελληνική οικονομία

    Κυριάκος Μητσοτάκης – Κωστής Χατζηδάκης – Ελληνική οικονομία


    Με κολακευτικά λόγια στην ελληνική οικονομία, η οποία κατάφερε και ορθοπόδησε ξανά μετά από 10 χρόνια ύφεσης, αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ των Times.

    Το ρεπορτάζ που φιλοξενεί ένα εκ των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη, φέρει τίτλο «Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στον πλανήτη», επισημαίνοντας ότι μετά τις περιπέτειες με την κρίση χρέους και τα επίπονα προγράμματα διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους Ευρωπαίους πιστωτές από το 2010 ως το 2018, «τα πράγματα τώρα βελτιώνονται» και «η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 8,4% το 2021, 5,9% το 2022 και 2,1% το 2023».

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται πως «η ανεργία που έφτασε στα ιστορικά υψηλά του 27,2% το 2013, έχει πλέον πέσει στο 10%, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί στο 7%.

    Ακόμη, τα ελληνικά ομόλογα που αξιολογούνταν ως «σκουπίδια» (junk) για πάνω από μια δεκαετία, αναβαθμίστηκαν πρόσφατα στην επενδυτική βαθμίδα από τρεις – εκ των τεσσάρων – μεγάλους οίκους αξιολόγησης.

    Η Moody’s είναι η μόνη που δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αναβάθμιση, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα το κάνει προσεχώς, με βάση και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη».

    Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ των Times, γίνεται αναφορά στο γεγονός πως σήμερα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών του πλανήτη σε ότι αφορά την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή, η φαρμακοβιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής μαζί με παραδοσιακά ανεπτυγμένους τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, έχουν εξίσου θετικές επιδόσεις.

    Οι Times αναφέρονται, ακόμα, στον τουρισμό επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 17% στα 32 εκατομμύρια το 2023 συγκριτικά με το 2022 και οι μέχρι τώρα προβλέψεις «δείχνουν» επίδοση – ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

    «Η Αθήνα έχει γίνει προορισμός από μόνη της, πολύ περισσότερο από σημείο διέλευσης για τα νησιά. Τα μουσεία της έχουν βελτιωθεί και τα εστιατόρια και τα μπαρ της έχουν γίνει πιο εκλεπτυσμένα, επωφελούμενα από την οικονομική ανάκαμψη», σημειώνει το μέσο, προσθέτοντας πως ευοίωνες είναι οι προοπτικές και για την αγορά ακινήτων, «η οποία κινείται δυνατά την τελευταία τριετία», σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιράν: Τα ισραηλινά drones δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα στο Ισφαχάν

    Mytilineos: Πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών αξίας 4,9 εκατ. ευρώ σε 61 στελέχη

    Σοφία Εφραίμογλου: Το συνολικό διμερές εμπόριο με τη Γαλλία ενισχύεται σταθερά τα τελευταία χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ