• Οικονομία

    «Θολώνει» η Φρανκφούρτη, αγωνιούν οι αγορές για τα επιτόκια – Μικρές οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας

    Λαγκάρντ και ντε Γκίντος


    Αμφίβολη είναι πλεόν μία δεύτερη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο καθώς τα τελευταία στοιχεία για τις μισθολογικές αυξήσεις στην ευρωζώνη και τον επίμονο πληθωρισμό στη μεγάλη Βρετανία προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες σε μερίδα των ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το θολό αυτό τοπίο, μόλις δέκα ημέρες πριν την κρίσιμη, πολυαναμενόμενη συνεδρίαση στις 6 Ιουνίου, δημιουργεί περιπλοκή αναφορικά με τον αριθμό και τον χρόνο των μειώσεων των επιτοκίων έως το τέλος του έτους λόγω του επίμονου πληθωρισμό ιδιαίτερα στον κλάδο των υπηρεσιών αλλά και τις μισθολογικές αυξήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ το 3% που θα ήθελε η ΕΚΤ.

    Την ίδια όμως στιγμή αναδεικνύουν την “σοφή” ακολουθούμενη πολιτική δανεισμού από την Αθήνα καθώς στο πρώτο εξάμηνο, και ενώ όλοι προεξοφλούσαν μεγάλες μειώσεις τρέχοντας να κλειδώσουν υψηλά επιτόκια, καλύφθηκε το 80% των δανειακών αναγκών.

    Την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Ντε Γκίντος έδωσε το σήμα πως η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας, αφήνοντας όμως ανοικτές τις προοπτικές για τις επόμενες κινήσεις από την ΕΚΤ με την επισήμανση πως υπάρχει έντονη μεταβλητότητα στο πεδίο του πληθωρισμού. Υπάρχει τεράστιος βαθμός αβεβαιότητας, δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση σχετικά με τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων ή το μέγεθός τους, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα οικονομικά δεδομένα ήταν το μήνυμα εντείνοντας τον προβληματισμό των αγορών που θεωρούν τον επίμονο πληθωρισμό και την γεωπολιτική αβεβαιότητα ως δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

    Το βέβαιο είναι πως από την συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ το μεσημέρι της 6ης Ιουνίου οι αναλυτές θα αναζητήσουν πρόσθετο guidance για τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας και για τις ισορροπίες που επικρατούν στο εσωτερικό του δ.σ. για το οποίο το μόνο βέβαιο είναι πως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θα μπαίνουν απευθείας στο μικροσκόπιο.

    Καθώς θολώνει η ορατότητα στις αγορές, η Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρώσει το δανειακό της πρόγραμμα, με δύο μεγάλες εκδόσεις, του δεκαετούς μέσω της οποίας δανείστηκε 4 δισ., του 30ετούς μέσω της οποίας δανείστηκε 3 δισ. και σχεδόν 1 δισ. μέσω των μικρότερων δημοπρασιών που διενεργεί στοχευμένα προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητα και να ικανοποιήσει τη ζήτηση σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης. Εν αναμονή πλέον της απόφασης του ESM για το εάν θα μπορεί να κάνει χρήση του σκληρού πυρήνα του μαξιλαριού, ύψους 15,7 δισ. ευρώ, έχει την πολυτέλεια να πλοηγηθεί στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο, που προδιαγράφεται δυσκολότερο ως προς τις μειώσεις επιτοκίων, με επιλεκτικές κινήσεις όταν κρίνει πως υπάρχει παράθυρο.

    Διαφορετική η κατάσταση των οικονομιών

    Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως σε ερώτηση για το κατά πόσο η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει επηρεάσει αρνητικά για τις χώρες με υψηλό χρέος, ο Ντε Γκίντος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς η κατάσταση των οικονομιών τους είναι, πλέον, πολύ διαφορετική σε σύγκριση με την περίοδο τόσο της χρηματοπιστωτικής κρίσης όσο και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Όπως είπε οι χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα μεταξύ 2010 και 2012 – όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία – έχουν τώρα έναν τραπεζικό τομέα που βρίσκεται σε καλύτερη θέση- βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους, μείωσαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα με ορισμένες από τις χώρες να καταγράφουν ήδη πρωτογενές πλεόνασμα. Η Ιταλία και η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχουν υψηλά ποσοστά χρέους, αλλά οι οικονομίες τους αναπτύσσονται περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μάλιστα μειωθεί πρόσφατα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι, καθώς η παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά μειώνεται σημαντικά και θα τελειώσει στο τέλος του έτους».

    Μεταξύ των στοιχείων στην Ευρώπη που ξεχώρισαν την τελευταία εβδομάδα είναι η αύξηση 4,7% στους διαπραγματευόμενους μισθούς στην ΕΕ μετά από άνοδο 4,45% το προηγούμενο τρίμηνο με τα συνδικάτα να συνεχίζουν την πίεση για αποκατάσταση πραγματικών εισοδημάτων που χάθηκαν εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι η αύξηση των ονομαστικών μισθών μόλις 3% θα ήταν συνεπής με τον δικό της στόχο πληθωρισμού 2%. Στη Βρετανία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,3% ετησίως τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από το 3,2% του Μαρτίου, αλλά πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς ενώ ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες υποχώρησε οριακά μόνο στο 5,9% από 6% τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI για την ευρωζώνη αυξήθηκε στις 52,3 αυτόν τον μήνα από 51,7 τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για το δημογραφικό – Οι δράσεις για την οικογένεια και τα κίνητρα
    Προ των πυλών ανατιμήσεις-φωτιά στον καφέ
    ΑΒΑΞ: Δεσμεύσεις απαιτούν οι εργαζόμενοι για να σταματήσει η απεργία στη Γραμμή 4 – Ποια είναι η κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων



    ΣΧΟΛΙΑ