• Οικονομία

    Θυμήθηκαν την επιχειρηματικότητα! Προεκλογικό πισωγύρισμα και με τις 120 δόσεις

    • NewsRoom
    Politico


    Σε μια ύστατη προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους για να μετριάσει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, 10 μέρες πριν από την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες, σε ένα ακόμη προεκλογικό πισωγύρισμα ενθυμούμενη την επιχειρηματικότητα.

    Αφού είδαν ότι η ρύθμιση που αφορούσε τις επιχειρήσεις δεν παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον και ουσιαστικά οι επιχειρήσεις γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση λόγω του περιορισμένου αριθμού δόσεων, ήρθε με την ΠΝΠ να επεκτείνει τον αριθμό των δόσεων στις 120 δόσεις.

    Ανακάλυψε δηλαδή μετά από ενάμιση μήνα, μετά από τη σωρεία αντιδράσεων του επιχειρηματικού κόσμου, ότι ήταν λάθος να εξαιρεθούν από τις 120 δόσεις οι μικρές επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ και επέκτεινε τη ρύθμιση των 120 δόσεων και σε νομικά πρόσωπα, με τζίρο ως δύο εκατομμύρια ευρώ, για την εξόφληση οφειλών στην εφορία, μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση.

    Να αναφερθεί ότι στο αρχικό σχέδιο το οποίο είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή υπήρχε πρόβλεψη για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε 18 μηνιαίες δόσεις για τις τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και 24 δόσεις για τις έκτακτες.

    Πλέον με τη ρύθμιση που πέρασε με το άρθρο 5 της ΠΝΠ προβλέπονται τα εξής:

    -Η επέκταση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις και σε νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ΑΕ.ΕΠΕ.ΙΚΕ,ΟΕ και ΕΕ κλπ) υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών τους το 2017 δεν ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/18.

    -Εταιρείες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 36 δόσεων έχουν δικαίωμα να μεταπηδήσουν στις 120 δόσεις.

    -Εάν οι εταιρείες έχουν διακόψει τις εργασίες τους λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών του έτους διακοπής των εργασιών της.

    Να σημειωθεί πως οι Θεσμοί δεν επικροτούν το νέο πλαίσιο των 120 δόσεων. Όπως ανέφεραν στην έκθεση για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση «η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων πληρωμής με δόσεις είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες πληρωμές) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μόνο περιορισμένες διατάξεις για την αξιολόγηση της ικανότητας πληρωμής».

    Οι Θεσμοί δέχονται μόνον τη ρύθμιση των δόσεων σε 12 ή 24 δόσεις στη βάση της μεταρρύθμισης που τέθηκε σε εφαρμογή το 2013 και αντικατέστησε όλα τα προηγούμενα συστήματα διακανονισμού με την ενιαία «βασική» ρύθμιση, η οποία είναι προσβάσιμη βάσει αυστηρών κριτηρίων επιλεξιμότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ