• Το Μαξίμου στηρίζει το IPO της Εθ. Ασφαλιστικής και η κρίσιμη ημέρα για τους Μπάκο και Καυμενάκη

    Σήμερα η στήλη θα σας μιλήσει για τα αδέλφια Φλωρίδη, Χαράλαμπο (Λάμπη) και Ιωάννη (Γιάννη). 

    the wise man
    image
    the wise man

    Εθνική Ασφαλιστική: Έχει δουλευτεί το IPO – Το Μαξίμου στηρίζει

    Η στήλη πληροφορείται από πρώτο χέρι ότι το plan b, που δεν είναι άλλο από το IPO της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει δουλευτεί από τους συμβούλους Goldman Sachs και Morgan Stanley και ενήμεροι για τη διαδικασία είναι και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να πουληθεί η εταιρεία με τίμημα χαμηλότερο των 450 εκατ. ευρώ. 

    Τώρα αν το CVC επανέλθει με νέα πρόταση, θα σας γελάσω και δεν το θέλω… 

    Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μαθαίνω  θα δώσει μια ολιγοήμερη παράταση περίπου 20 ημερών και στην συνέχεια θα μας ενημερώσει για τον δρόμο που θα διαλέξει όσον αφορά την πώληση του 80% των μετοχών της ασφαλιστικής.

    Διότι αυτό δεν αλλάζει και με το IPO η ΕΤΕ θα κρατήσει το 20%. 

    Πάντως οι ψυχροί Αμερικανοί που την ξέρουν την δουλειά λένε ότι “όταν μια συμφωνία τραβάει εις μάκρος, τότε το πιθανότερο είναι να χαλάσει”. 

    Ψάλτης: «Μια τράπεζα φορέας ανάδειξη και προσέλκυσης του ταλέντου»

    Στο μήνυμά του προς το προσωπικό ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης αναφέρεται σε όσα κατάφερε η τράπεζα μέσα στο 2020 δίνει, όμως και, το στίγμα της επόμενης ημέρας. 

    Σύμφωνα με τον CEO η τράπεζα έχει μπει σε μια πιο αποδοτική περίοδο και το πλάνο μετασχηματισμού, το οποίο βρίσκεται στην τελική του φάση θα την μετατρέψει σε έναν πιο σύγχρονο οργανισμό. 

    Κι όλα αυτά αφού προηγηθεί τις επόμενες ημέρες η τελική υπογραφή της συμφωνίας με το αμερικανικό fund Davidson Kempner για την τιτλοποίηση του Galaxy και την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Cepal. 

    Τρέχουν για τον Ηρακλή ΙΙ

    Η στήλη πληροφορείται ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο για την ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙ, οι εγγυήσεις του οποίου θα αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι να ληφθούν άμεσα και πολύ γρήγορα όπως μου έλεγαν οι σχετικές εγκρίσεις από την DG Comp, τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές κλπ, διότι ο Ηρακλής ΙΙ είναι αυτός που θα σηκώσει στους ώμους του το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων της τράπεζας Πειραιώς.

    Οπότε όλα πρέπει να γίνουν γρήγορα, την Άνοιξη να είναι έτοιμα εξ ου μαθαίνω ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός έχει ήδη ολοκληρώσει το σχετικό lobbying στα ευρωπαϊκά γραφεία.

    Για το θέμα θα μιλήσουν σήμερα το πρωί ο Σταϊκούρας και οι τραπεζίτες ενώ τα στελέχη των θεσμών (πρώην τρόικα για να μην ξεχνιόμαστε) είναι ήδη ενήμερα και με χαρτιά.

    Το… διαβατήριο της Wood

    Μπορεί εχθές οι τραπεζικές μετοχές να σημείωσαν βουτιά και ο κλαδικός δείκτης να έκλεισε με πτώση 4%, οι ξένοι αναλυτές βλέπουν την μεγάλη εικόνα και τις ψηφίζουν.

    Η Wood σε ανάλυσή της για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών (Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς) ξεχωρίζει τους τίτλους της Εθνικής ΕΤΕ -1,09% 7,26 και της Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78  διότι βλέπει πιο καθαρούς ισολογισμούς όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Αναβαθμίζει την σύστασή της για την μετοχή Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63  σε buy ενώ μείωσε την τιμή-στόχο για την τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 στα 1,5 ευρώ από 2,3 ευρώ, με περιθώριο όμως ανόδου 21%. 

    Ελλάκτωρ: Θα φύγει η Farallon; 

    Σήμερα το μεσημέρι πρέπει να μεταβιβαστεί το 18,32% των μετοχών της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 στο εφοπλιστικό δίδυμο Καϋμενάκη-Μπάκου. 

    Αν συμβεί αυτό οι αμερικανικοί της Farallon – ναι αυτοί που είχαν δανείσει τους Καλλιτσάντσηδες – θα αποχωρήσουν. 

    Κάτι που όπως σας έχει ενημερώσει η στήλη εδώ και καιρό το ήθελαν σαν τρελοί καθώς λήγει η περίοδος του δανείου και δεν ήθελαν επουδενί να βρεθούν με μετοχές της Ελλάκτωρ στα χέρια τους και τέλος πάντων ήθελαν να αποχωρήσουν με τα λεφτά τους – γύρω στα 65 εκατ. ευρώ με τόκους – στην τσέπη. 

    Εφόσον περάσει το σημερινό κομβικό σημείο χωρίς παρατράγουδα τότε από σήμερα μέχρι τις 27 Ιανουαρίου τα δύο μέτωπα εφοπλιστές και Ολλανδοί θα πρέπει να αρχίσουν να μας λένε κάτι παραπάνω για τα σχέδιά τους. 

    Μαθαίνω ότι οι Ολλανδοί είναι έτοιμοι. 

    Λογικά και οι Μπάκος – Καυμενάκης και Καλλιτσάντσης έχουν στήσει την άμυνα τους η την επίθεση τους.

    Με θέμα θάλασσα

    Γράφοντας για τον όμιλο Ελλάκτωρ, για τον οποίο οι Ολλανδοί προτείνουν τον Άρη Ξενόφο για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου μαθαίνω ότι ο Άρης έχει τις τελευταίες ημέρες κατέβει κανά δύο φορές στον Πειραιά. 

    Σίγουρα δεν πήγε για ψάρι καθώς όλα είναι κλειστά… 

    Πήγε όμως στον ΟΛΠ διότι συζητά με τους μετόχους να αποκτήσει ένα συμβουλευτικό ρόλο! Αληθεύει;