Το deal Αγγελόπουλου-Μυλωνά, ο γρίφος της MIG, τι συμβαίνει με τον Στουρνάρα και το τελευταίο αντίο στον Δήμο Βερούκα

Σήμερα η κηδεία του πολυσχιδούς επιχειρηματία Δήμου Βερούκα

the wise man
relates to The Global Economy Looks Good for 2018 (Unless Somebody Does Something Dumb)
the wise man

Βρήκε άκρη ο Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο

Η στήλη πληροφορείται ότι υπάρχει «φως» στην άκρη του τούνελ των κόκκινων δανείων ύψους 410 εκατ. ευρώ της Χαλυβουργικής. Η leader πιστώτρια τράπεζα η Εθνική Τράπεζα και ο Παύλος Μυλωνάς γνωρίζει ότι, στο χαρτοφυλάκιο της περίπου 250 εκατ. ευρώ κατά-κόκκινα δάνεια της βιομηχανίας του Αγγελόπουλου σπρώχνει την υπόθεση προς την ειδική εκκαθάριση. 

Μου λένε ότι οι συζητήσεις του Ceo της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά με τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο βρίσκονται σε καλό δρόμο προκειμένου ο βιομήχανος να αναλάβει έστω τα έξοδα της διαχείρισης! 

Το επόμενο άμεσο βήμα είναι να αποφασιστεί – από την τράπεζα – ποιος θα αναλάβει να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, δηλαδή ποιος θα είναι ο ειδικός εκκαθαριστής. Πληροφορούμαι ότι η διοίκηση της Εθνικής βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την PWC. 

Το ζήτημα πιέζει και απαιτείται λύση εδώ και τώρα… Λύση που μόνο η Εθνική πρέπει να εκκινήσει και οι υπόλοιπες πιστώτριες τράπεζες να ακολουθήσουν. 

Η ώρα της MIG

Εξελίξεις αναμένονται και σε ένα ακόμη «καυτό» μέτωπο υπερχρεωμένης επιχείρησης, στην MIG. 

Η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου επέστρεψε όπως πληροφορούμαι στην Αθήνα – έλειπε για ραντεβού και δουλειές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού – και τώρα πρέπει να ασχοληθεί με την MIG. 

Η πρόθεση της τράπεζας είναι να τελειώνει γρήγορα με τα 550 εκατ. ευρώ δάνεια της εταιρείας. 

Πληροφορούμαι ότι και η διοίκηση της MIG υπό την εποπτεία του CEO Θανάση Παπανικολάου είναι συνεργάσιμη στην εξεύρεση της σωστής λύσης… Η τράπεζα όπως έχουμε ξαναγράψει σκέφτεται να πουλήσει τα δάνεια. 

Ωστόσο υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές (ανεξάρτητα από την MIG) για την Attica Συμμετοχών και μάλιστα είναι 2-3 Έλληνες εφοπλιστές. Το Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζει από πρώτο χέρι καθώς υπήρξε συνάντηση με τον Θανάση. 

Έτοιμος ο Μαρινάκης

Με το που θα μπει ο Μάρτιος μαθαίνω ότι θα πέσουν οι τελικές υπογραφές για την απόκτηση ποσοστού της Forthnet από την Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πρόεδρος έβαλε στις ράγες το Mega και τώρα η Πειραιώς τον περιμένει για την τακτοποίηση του θέματος…

Ο Βαρουφάκης και οι τραπεζίτες

Η στήλη πληροφορείται ότι ο Γιάνης (ο απίστευτος υπουργός Οικονομικών της Πρώτης Φοράς Αριστερά) έχει ζητήσει ραντεβού με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για να τους αναλύσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων με αιχμή την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Το ραντεβού δεν έχει κλειδώσει… διότι οι τραπεζίτες ούτε που θέλουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον άνθρωπο που έκλεισε τις τράπεζες για τρεις εβδομάδες και έβαλε με την πολιτική που άσκησε τα capital controls. Οπότε όπως καταλαβαίνετε εφευρίσκουν την μια δικαιολογία μετά την άλλη…

Έρχεται ο Μπρούνο

Μια στάση στην Αθήνα θα κάνει αύριο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος βρέθηκε στην Σαουδική Αραβία για την Σύνοδο των G20. Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα αμυντικά όσο και για την στήριξη της κυβέρνησης στο αίτημα μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα… Ίσως, μετά τις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο κάνει και δήλωση για το θέμα. 

Περί PR και γραφείων τύπου

Με αφορμή την αναφορά στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών η στήλη μαθαίνει ότι η επικοινωνία του οργάνου εδόθη σε γνωστή εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της στρατηγικής και της επικοινωνίας, με αποτέλεσμα πολύ επίδοξοι δημοσιογράφοι-επικοινωνιολόγοι να έχουν πέσει στα πατώματα…

Η εταιρεία ανήκει σε γόνο πολιτικής οικογένειας και δεν είναι του Θωμά. Αληθεύει;

Πλούσιο παρασκήνιο με τις εγκλήσεις

Στα άδυτα των τραπεζών γίνεται της τρελής με τις εγκλήσεις που πρέπει να κάνουν – αν κάνουν – τα διοικητικά συμβούλια μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις.

Την έκανε «γυριστή¨ο Στουρνάρας

Πολλά έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα για το αν ο Κυριάκος θα ανανεώσει την θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η στήλη τα παρακολουθεί τις εξελίξεις, ωστόσο δεν είναι στο μυαλό του Μητσοτάκη.  Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Στουρνάρας ως παλαιός Πασόκος έκανε το θαύμα του. 

Με την στήριξη – προφανώς – της Φρανκφούρτης έγινε πρόεδρος της Επιτροπής Επιθεώρησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ριζώνοντας επί της ουσίας στα κεντρικά! Άρα…

Σήμερα η κηδεία του Βερούκα

Πηγαίο όσο και καυστικό χιούμορ, ιδιοφυής ήταν αυτό που λέμε η ψυχή της παρέας. Άπαντες όταν δεν τον έβλεπαν ρωτούσαν “που είναι ο Δήμος”. 

Ήταν αεικίνητος. Την μια τον έβρισκες στην Λάρισα στα καταστήματα που είχε ανοίξει η εταιρία του Bazaar, την άλλη στο κέντρο της Αθήνας και την τρίτη στην Κρήτη η στην Ρόδο. 

Του άρεσε να γυρνάει, να αφουγκράζεται την κοινωνία και να κάνει επιχειρηματικές συμφωνίες αφού πρώτα τις είχε “διαβάσει” καλά. 

Δεν του πολυάρεσε η δημοσιότητα παρά το γεγονός ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου “παίζει” πολύ με την προβολή στα media. Μετρημένα πράγματα, έλεγε πάντα. Έδινε συνεντεύξεις μόνο όταν είχε να πει κάτι. 

Ήταν όμως μανιώδης αναγνώστης των ειδησεογραφικών digital media. Από το ipad του διάβαζε τα πρωινά τουλάχιστον 20 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ήθελε να ξέρει οτιδήποτε γραφόταν. Πολιτική, οικονομία, κουτσομπολιό, life & style.  Ήταν έντονα πολιτικοποιημένος και βαθύς γνώστης του παρασκηνίου ειδικά γύρω από το επιχειρείν. 

Δεν του άρεσε να στρογγυλεύει πράγματα και καταστάσεις και μάλιστα ήταν σκληρός διαπραγματευτής στην δουλειά του. Θαύμαζε το επιχειρηματικό δαιμόνιο του  Αριστοτέλη Ωνάση και για αυτό συχνά αναφερόταν σε αυτόν και τα κατορθώματά του.

Από τα πιο λαμπρά μυαλά

Ο Δήμος ήταν ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδος. Χαρισματικός σαν επιχειρηματίας και σαν άνθρωπος. Απόλυτα επικοινωνιακός είχε την ικανότητα να πείθει τον συνομιλητή του. 

Είχε καταφέρει να αναπτύξει μαζί με τον αδελφό του Γιώργο (αδελφός του είναι και ο διάσημος Έλληνας ζωγράφος Αλέξης Βερούκας) μια από τις πιο υγιείς εταιρίες στην Ελλάδα. 

Προσεκτική διαχείριση, χωρίς δανεισμό, τα τελευταία χρόνια οι εταιρίες του σημείωσαν αλματώδη ανάπτυξη.  Η εταιρία του BAZAAR είναι ανάμεσα στις 100 πρώτες στην Ελλάδα βάση τζίρου. Δεν έκανε σπατάλες για να εντυπωσιάσει. Προ ετών έχασε ένα διαγωνισμό ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας (μακροχρόνια μίσθωση) για 110.000 ευρώ /χρόνο.

Ήταν φανατικός οπαδός της ΑΕΚ και του άρεσε να πηγαίνει στο γήπεδο. Μάλιστα του άρεσε να λέει στους φίλους του ότι ήταν ο εμπνευστής του συνθήματος  της ομάδας του  “Ερχόμαστε”…

Ο Δήμος δεν είχε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του. Δεν κάπνιζε, δεν έπινε (πάντα όταν έβγαινε έξω έλεγε με χιούμορ, ότι πληρώνει το κρασί για να το πίνουν οι άλλοι) ταυτόχρονα όμως δεν γυμναζόταν.

Το Σάββατο το πρωί ένιωσε μια δυσφορία και κάλεσε  στο τηλέφωνο φίλο του καρδιολόγο ο οποίος του επεσήμανε να πάρει μια ασπιρίνη και να πάει στο ΥΓΕΙΑ. 

Λίγα λεπτά μετά κάλεσε ξανά και του είπε ότι είναι καλύτερα. Όμως προς το μεσημέρι ξανακαλεί τον φίλο του και του λέει ότι η δυσφορία είναι έντονη. 

Αμέσως συνοδεία συγγενικού του προσώπου πήγε στο νοσοκομείο Metropolitan. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή. 

Θεωρώ, πραγματικά με τον χαμό του Δήμου Βερούκα, ότι η Ελλάδα από χθες έγινε πιο φτωχή…

Σήμερα το τελευταίο αντίο

Ο Δήμος Βερούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964, σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ και Marketing στο Deree College of Athens. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες συνέβαλε αποφασιστικά στην καθιέρωση και στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.

Ο Δήμος Βερούκας είναι παντρεμένος και έχει αποκτήσει δυο παιδιά. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα  15:30 από τον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Παπάγου. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων τη δωρεά στην Κιβωτό του Κόσμου.

Τράπεζα Πειραιώς: IBAN GR3801720230005023032595870

Εθνική Τράπεζα: GR620110100000010029610242

Eurobank: GR3702601780000870100872073

Alpha Bank: GR4801401830183002002003534

Δήμος Βερούκας (BAZAAR)