• The Wiseman

    Τα ντεσού του 15ετούς για Lazard και Law Firms, η επιστροφή Παπαευαγγέλου & η αγωνία της Alpha Bank

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Τα ντεσού του 15ετους για Lazard και Law Firms, η επιστροφή Παπαευαγγέλου και η αντίστροφη μέτρηση της Alpha Bank

    Πώς συνδέεται η οδός Αμερικής με την Boulevard Haussmann του Παρισιού

    Τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι σύμβουλος -έως το τέλος του 2021- του ΟΔΔΗΧ για θέματα χρέους, κυρίως όμως στον αγώνα δρόμου για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, αναλαμβάνει η επενδυτική τράπεζα Lazard. Αντίθετα, επί κυβερνήσεως Τσίπρα τα κλειδιά του χρέους είχε η Rothschild, η πρώην επικεφαλής της οποίας στα γραφεία της τράπεζας στο Παρίσι είχε αναλάβει να «μοντάρει» το προφίλ του Αλέξη σε σημείο που διοργάνωσε ολόκληρη τελετή βράβευσης του «αντάρτη» Τσίπρα από τον δικηγορικό σύλλογο Παρισιού… 

    Η Lazard, λοιπόν, συνέβαλε αρκετά στην προσπάθεια του ΟΔΔΗΧ να επαναφέρει την Ελλάδα στις αγορές με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου, μετά από μια δεκαετία.

    Μου μετέφεραν ότι εχθές τα χαμόγελα – μετά την επιτυχία της έκδοσης ως προς το ύψος των προσφορών που έφθασαν περίπου τα 19 δισ. ευρώ αλλά και του επιτοκίου που έφτασε στο 1,88% – περίσσευαν στα κεντρικά γραφεία της Lazard Freres, τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και στα ομολογουμένως πιο ταπεινά γραφεία του ΟΔΔΗΧ στην οδό Αμερικής στην καρδιά της Αθήνας.

     Σήμερα, αναμένεται οι επικεφαλής της να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    250.000 ευρώ αμοιβή σε 3 δικηγορικά γραφεία

    Μένοντας στα της έκδοσης του 15ετούς – η οποία ανοίγει την όρεξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις – σας ενημερώνουμε ότι, πλην της Lazard και των συμβούλων και αναδόχων (Goldman, JP Morgan κλπ), το ελληνικό Δημόσιο είχε προσλάβει και τρία δικηγορικά γραφεία: Την φίρμα «Cleary Gottlieb Steen», που εδρεύει στην Νέα Υόρκη και εξειδικεύεται στη διαχείριση κρατικών χρεών, την λονδρέζικη δικηγορική εταιρεία «Allen&Overy» αλλά και την ελληνική law firm «Κουταλίδη». 

    Η αμοιβή των τριών εταιρειών ανέρχεται στα 250.000 ευρώ. Τα ίδια γραφεία είχαν αναλάβει και παλαιότερες εκδόσεις.

    Το βλέμμα στραμμένο στην Alpha Bank

    Και μετά την επιτυχία του δημοσίου η αγορά αναμένει την έκδοση του ομολόγου Tier II από την Alpha Bank. Η στήλη πληροφορείται ότι η έκδοση θα γίνει as soon as possible… Ετοιμασθείτε!

    Τον θυμάστε τον Παπαευαγγέλου;

    Υποθέτω όλοι λίγο-πολύ θα θυμάστε την υπόθεση με τα POS και την αγορά ακινήτων από Κινέζους με αυτό τον τρόπο ενώ στην Κίνα υπήρχαν capital controls.

    Ο επιχειρηματίας που κυριάρχησε μέσω των επιχειρήσεών του σε αυτές τις συναλλαγές ήταν ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo. Η υπόθεση έφθασε στην δικαιοσύνη, η οποία απεφάνθη ότι δεν “ουδέν μεμπτόν”.

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο Παπαευαγγέλου ξαναμπήκε εκ νέου δυναμικά στο παιχνίδι του real estate, με τους Κινέζους και η εταιρεία του Destiny κλείνει το ένα deal μετά το άλλο.

    Ανησυχεί τώρα ο Αλέξης για τον άξονα Πάτρα-Πύργος

    Το ότι ένα κομμάτι -μεγάλο, δεν λέω- δρόμου έχει γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με μια ισχυρή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δόση δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας «κρύβει» αν μη τι άλλο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Εχθές, ο Αλέξης που συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης δεν έχασε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στην απόφασή της κυβέρνησής του να δώσει το έργο στις 8 εταιρείες, βάζοντας μπροστά το επιχείρημα ότι η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης οδηγεί σε καθυστέρηση και αυξάνει τον κίνδυνο των δυστυχημάτων.

    Ακόμη και ο Σπίρτζης, που ήταν τότε υπουργός, δεν μπορούσε να σώσει με τίποτα τις κατασκευαστικές εταιρείες που είχαν αναλάβει το έργο αλλά δεν είχαν αδυναμία παράδοσης… 



    ΣΧΟΛΙΑ