• Τα νέα πρόσωπα της Ιντρακάτ, ο Δαγούμας, ο Μανουσάκης, ο Λόρδος και οι προστάτες, η Δήμητρα Φιλίππου και ο Τέτσης και ποιοι είναι φαβορί για τις ταυτότητες

    Τα νέα πρόσωπα στην Ιντρακάτ Νέα πρόσωπα αναμένεται να πλαισιώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο  της νέας Ιντρακάτ κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης της προσεχούς Παρασκευής. Εκτός από τον Αλέξανδρο Εξάρχου που αναμένεται να αναλάβει και την θέση του CEO της εταιρείας, ένα από τα πρόσωπα είναι ο έγκριτος νομικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάρης […]

    The wiseman
    image
    The wiseman

    Τα νέα πρόσωπα στην Ιντρακάτ

    Νέα πρόσωπα αναμένεται να πλαισιώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο  της νέας Ιντρακάτ κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης της προσεχούς Παρασκευής.

    Εκτός από τον Αλέξανδρο Εξάρχου που αναμένεται να αναλάβει και την θέση του CEO της εταιρείας, ένα από τα πρόσωπα είναι ο έγκριτος νομικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάρης Παμπούκης.

    Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα νομικό με τεράστια εμπειρία σε όλα τα θέματα.

    Επίσης έχει διατελέσει υπουργός επι κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ακούω επίσης ότι η πρόεδρος της εταιρείας θα είναι έκπληξη…

    Για να δούμε.

    Αιολικά Πάρκα: Μανουσάκης –  Δαγούμας σημειώσατε 1 (και οβερ μάλιστα!)

    Ποιος θα είναι το μεγάλο και ουσιαστικό αφεντικό στα θαλάσσια αιολικά πάρκα που ετοιμάζονται στην Ελλάδα και μάλιστα για 2000 Μεγαβάτ;

    Εντάξει η  ΕΔΕΥ, θα οριοθετήσει τις περιοχές στην θάλασσα για τα offshore αιολικά.

    Μάλιστα θα μακρύνει και το όνομά της  σε ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) για να μην μπορεί κανείς να καταλάβει το …σιδηρόδρομο των αρχικών.

    Θα ορίσει τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που είναι και λίγο δουλειά απλού εργάτη (με όλο το σεβασμό στην περήφανη εργατιά που τίμησε και ο Βασίλης Τσιτσάνης με τα τραγούδια του).

    Από κει και πέρα όμως αρχίζει το «δυνατό παιχνίδι».

    Η ΡΑΕ του Αθανάσιου Δαγούμα θεωρούσε δεδομένο πως θα κάνει την executive  δουλειά, σε ποσοστό 100%.

    Αμ δε!

    Ο κ. Δαγούμας που είναι πλέον σε μεγάλη κόντρα με την κυβέρνηση με αφορμή (και όχι αιτία) τη μετοχική σύνθεση και διάρθρωση της ΔΕΠΑ-Υποδομών, θα μείνει με τα λίγα στην υπόθεση.

    Η ΡΑΕ θα καθορίσει  το ελάχιστο ποσοστό ανταγωνισμού, την τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών και το ανώτατο χρονικό όριο για τη λειτουργία ενός θαλάσσιου αιολικού  πάρκου.

    Μέχρι εκεί ο κ. Δαγούμας.

    Το μεγάλο στοίχημα και οι μεγάλες κόντρες όμως θα είναι το σύστημα μεταφοράς, εκεί είναι όλα τα λεφτά, με την κυριολεκτική και τη μεταφορική έννοια.

    Πώς θα περάσει λοιπόν η παραγόμενη ενέργεια, είτε στα νησιά, είτε κυρίως στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

    Ποιος θα επιτελέσει αυτό το κρίσιμο έργο;

    Ο «γίγας» Μανουσάκης

    Καλά μαντέψατε, ο  ΑΔΜΗΕ του «γίγαντα» κ.Μανούσου Μανουσάκη!

    Πόσο κολοσσός είναι αυτός ο manager…

    Πριν λίγους μήνες οι κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ απαιτούσαν την άμεση εκπαραθύρωσή του, έβαλαν και τον Πρέσβη τους στην Αθήνα να γκρινιάζει.

    Τον κατηγόρησαν εμμέσως πλην σαφώς ότι παίζει παιχνίδια με τα μεγάλα έργα του Διαχειριστή.

    Βγήκαν και κάποιοι εργολάβοι και μουρμούριζαν πως οι διαγωνισμοί του ήταν «κακοστημένοι».

    Βγήκαν (κυρίως) εργολάβοι και μηχανικοί του ΤΕΕ που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και θυμήθηκαν πως ο κ. Μανουσάκης διορίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και είναι «κολλητός» του Γιάννη Δραγασάκη , του Στέργιου Πιτσιόρλα και του Δημήτρη Καραγκουλέ.

    Άκου τι θυμήθηκαν και αυτοί.

    Ο κ.Καραγκουλές να θυμίσουμε, πρώην σύζυγος της Μαρίας Δαμανάκη, ήταν εξέχον και «σκληρό» στέλεχος του ΚΚΕ τα παλιά χρόνια.

    Αποσύρθηκε από τα πεζά κομματικά και έγινε επιχειρηματίας με αιχμή την ενέργεια και τον τουρισμό.

    Άλλαξε ρότα στη ζωή του τόσο πολύ που οι παλιοί σύντροφοί του τον αποκαλούν ειρωνικά «ο Λόρδος» και όχι μόνο για τα πούρα που καπνίζει.

    Οι στενές φιλίες του όμως δεν ξεχάστηκαν.

    Ο Λόρδος και οι προστάτες του Μανουσάκη

    Στην Πειραιώς, στα γραφεία της ΝΔ αλλά και σε κύκλους του ΤΕΕ, ο πανέξυπνος «Λόρδος» θεωρείται ένας από τους προστάτες του κ.Μανουσάκη, έτσι λένε και εμείς το μεταφέρουμε απλώς.

     

    Ο κ. Μανουσάκης θα  αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υποβρύχιων διασυνδέσεων μέχρι το κρίσιμο Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

    Θα ελέγχει επίσης την πανίσχυρη  Επιτροπή Συντονισμού Σύνδεσης και Ανάπτυξης Δικτύων Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, με αρμοδιότητα τον  προσδιορισμό  διασυνδετικών λύσεων για την ισχύ των offshore πάρκων, κατά τον τεχνικά και οικονομικά βέλτιστο τρόπο, όπως και την εξεύρεση συνεργειών με τις νησιωτικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ ή τις διεθνείς διασυνδέσεις.

    Είπαμε όλα τα λεφτά στον κ. Μανουσάκη.

    Τώρα, άδικο έχουν  στην πιάτσα, όσοι  τον αποκαλούν «εφτάψυχο»; (καλά να είναι ο άνθρωπος, εμείς την υγεία του θέλουμε).

    Μεγάλο παιχνίδι με τον ΑΔΜΗΕ

    Μια και αναφερθήκαμε στον ΑΔΜΗΕ, θα ανοίξουμε σήμερα ένα θέμα που θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον.

    Αυτή των διεθνών  ηλεκτρικών  διασυνδέσεων, που πλέον γίνονται απολύτως απαραίτητες εφόσον ο Πούτιν κόψει εντελώς το αέριο στην ΕΕ άρα και στη χώρα μας το χειμώνα.

    Ως χώρα έχουμε δύο λύσεις ενώπιον μας που κινούνται παράλληλα: τη  διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και τη διασύνδεση  Ελλάδας – Αιγύπτου που έχει εξαγγελθεί από τον Όμιλο Κοπελούζου.

    Το  πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθορίζεται  από πανίσχυρους παράγοντες του Ισραήλ.

    Ο φορέας (EuroAsia Interconnector) που είναι υπεύθυνος για το έργο, ανακοίνωσε την επιλογή της Nexans Norway  ως εργολάβου για τη διασύνδεση Κύπρου -Ελλάδας ως την Κρήτη για  1000MW  που είναι το πρώτο στάδιο.

    Η Nexans Norway είναι γνωστή στα μέρη μας, καθώς έχει αναλάβει την πόντιση του δεύτερου καλωδίου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της  Αττικής  με την Κρήτη.

    Ενδεικτικό των θετικών συνθηκών που διαμορφώνονται γύρω από το έργο, αποτελεί και η δήλωση του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνου Μανουσάκη, στα πλαίσια του συνεδρίου του Economist, για την πρόθεση  του Διαχειριστή να μπει ως επενδυτής στο μεγάλο πρότζεκτ.

    Σύμφωνα με τον κύριο Μανουσάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ολοκληρωθεί το due diligence και θα κατατεθεί πρόταση για συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ ως επενδυτή στο έργο.

    Αλλά και πριν ένα μηνα, κλιμάκιο από το Ισραήλ βρέθηκε στην Αθήνα, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον  Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας , Shiki Fisher και την διευθύντρια  του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor.

    Οι αποφάσεις των “αφεντικών” του Μανουσάκη 

    Το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου με μεταφορική ικανότητα 2.000 MW (1 GW σε πρώτη φάση) και συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιομέτρων.

    Ο EuroΑsia Interconnector, είναι και έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI), θα επιτρέπει την αμφίδρομη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Tον Ιανουάριο  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

    Το ερώτημα είναι, μπορούν να γίνουν και τα δύο έργα παράλληλα ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι;

    Ή μήπως κάποιοι θα πουν να κοπεί ένα από τα δύο και θα έχουμε «πόλεμο»;

    Πάντως οι αποφάσεις θα ληφθούν αρκετά πάνω από τον κ. Μανούσο  Μανουσάκη για το θέμα.

    Το ζητούμενο για τον «εφτάψυχο» είναι μην τον βάλλουν να ανακοινώσει κάποια δύσκολη απόφαση που δεν έλαβε ο ίδιος….

    Τα γερμανικά media 

    Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα πάει φέτος για τουριστικό ρεκόρ όλων των εποχών, τόσο από άποψη αριθμού τουριστών, όσο και από άποψη εισροής συναλλάγματος που τόσο το έχουμε ανάγκη.

    Αντίστοιχα, τα μεγάλα τουριστικά γραφεία των γερμανών (ΤUI  για παράδειγμα) προβλέπουν και ρεκόρ προσέλευσης γερμανών τουριστών στην Ελλάδα φέτος.

    Ως εδώ όλα καλά.

    Έλα όμως που έχουν αρχίσει στη Γερμανία απανωτά δημοσιεύματα για το «πόσο ακριβές είναι οι διακοπές στην Ελλάδα και μάλλον είναι καλύτερα και φθηνότερα να πάτε  στο  Ντουμπάι».

    Ειρήσθω εν παρόδω το Ντουμπάι των 50 βαθμών αυτή την εποχή έχει τελείως διαφορετική διάρθρωση τουρισμού και μάλλον δεν είναι ανταγωνιστικό της Ελλάδας.

    Άλλοι είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές της χώρας μας, καταλαβαίνετε ποιοι.

    Με αφορμή την (απαράδεκτη από κάθε άποψη, για να λέμε και τα στραβά τα δικά μας) ιστορία με τα καβουροπόδαρα στη Μύκονο, πολλά γερμανικά σάιτ συνιστούν στους Γερμανούς τουρίστες να ακυρώσουν την Ελλάδα και να ψάξουν καλύτερους και φθηνότερους προορισμούς.

    Κάποιος καχύποπτος από το ΥΠΕΞ ή από άλλες ελληνικές υπηρεσίες που ψάχνουν το παρασκήνιο, θα έλεγε πως όλα αυτά τα ξαφνικά και μαζικά δημοσιεύματα είναι πληρωμένα από την τουρκική ΜΙΤ και τους προπαγανδιστικούς  μηχανισμούς των γειτόνων που είναι πολύ δυνατοί στο lobbying και έχουν μεγάλη …ρευστότητα.

    «Μπα, κάνουν τέτοια πράγματα οι γείτονές μας οι τούρκοι;» αναρωτήθηκε ένας φίλος μου ξενοδόχος γελώντας δυνατά.

    Μα μήπως κάνουν; Αναρωτιέται και ο wiseman…

    Οι business των 515 εκατ. ευρώ και οι ταυτότητες: To φαβορί

    Επιτέλους φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τις οικονομικές προσφορές στον μεγάλο διαγωνισμό των 515 εκατ. των νέων ταυτοτήτων μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε όλες τις προσφυγές.

    Η διαδικασία συνεχίζεται με τους τρεις προκριθέντες  που είναι αφενός η κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την Unisystems και την ιαπωνική Toppan αφετέρου η  κοινοπραξία του ΟΤΕ ΟΤΕ 1,03% 13,67 με την γερμανική Veridos Matsoukis και την Byte (το φαβορί; ) και η κοινοπραξία της βελγικής Zetes με την Space Hellas ΣΠΕΙΣ 0,51% 7,94 και την ουγγρική ANY.

    Πηγές της αγοράς εκτιμούν πάντως πως από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις.

    Και αυτό διότι οι διαδικασία που έχει απομείνει για την ανάδειξη του πλειοδότη του μεγάλου έργου είναι σχετικά απλή.

    Μένει να αποσφραγιστούν και να αξιολογηθούν οι οικονομικές προσφορές και να ανατεθεί το έργο στην κοινοπραξία που έχει κάνει την πιο συμφέρουσα πρόταση.

    Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια ενός νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος εντύπων ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό την έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας, διαβατηρίων και εγγράφων ταυτοποίησης εν γένει του ελληνικού κράτους.

    Οι νέες ταυτότητες θα είναι συμβατές με τις προδιαγραφές του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και των σχετικών Ευρωπαϊκών Κανονισμών ενώ θα είναι πλαστικές κάρτες με προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

    Η Δήμητρα Φιλίππου και ο Τέτσης

    Την περασμένη Τρίτη, η Εθνική Πινακοθήκη αποχαιρέτησε τη Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα εγκαινιάζοντας το κύκνειο άσμα της.

    Την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη.

    Αρκετοί επίσημοι τίμησαν την εκδήλωση αλλά και συλλέκτες.

    Ανάμεσά τους, η Δήμητρα Φιλίππου.

    Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Aίθουσα Θόδωρου και Εμμανουέλας Βασιλάκη, μπροστά στο μεγαλειώδες έργο του Παναγιώτη Τέτση, Η λαϊκή αγορά.

    Τέσσερα χρόνια (1979 – 1983) αφιέρωσε ο ζωγράφος στη σύνθεση αυτού του μνημειακού συνόλου, μια ζωφόρο που ξεπερνά τα πενήντα μέτρα.

    Ένα βιωματικό έργο, αφού πρόκειται για τη λαϊκή αγορά που στηνόταν κάθε Παρασκευή κάτω από το σπίτι του στην οδό Ξενοκράτους, στο Κολωνάκι.

    Και είναι αλήθεια θαυμάσιο, πώς χώραγε αυτό το μνημειώδες έργο στο μικρό του εργαστήριο.

    Πάντως, η Δήμητρα Φιλίππου «εξασφάλισε» δύο από αυτά τα φύλλα ή κομμάτια του συνόλου για την οικογένειά της.

    Έχουν τοποθετηθεί στο «Παλλάς» της Κηφισιάς, το κτήριο γραφείων των εταιρειών που ίδρυσε ο Κυριάκος Φιλίππου.

    Ορισμένοι εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα μέρη ξεπερνούν σε αισθητική τεχνοτροπία τα αντίστοιχά τους στην είσοδο της Εθνικής Πινακοθήκης.

    Δεν ήταν εύκολο να περάσουν σε ιδιωτική συλλογή.

    Το διεκδίκησε η Δήμητρα Φιλίππου.

    Money makes the world go round…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.