• The Wiseman

    Τα δάνεια της Καραϊσκάκης ΑΕ και ο «πόλεμος» των κληρονόμων μεγαλοξενοδόχου

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πωλούνται τα δάνεια της Καραϊσκάκης ΑΕ

    Ένα βήμα πριν από την πώληση των κόκκινων δανείων ύψους 40 εκατ. ευρώ της εταιρείας «Καραϊσκάκης Α.Ε.» είναι οι πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να μπει ένα τέλος στις ατέρμονες και χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις τόσο με τους παλαιούς όσο και με τους νέους μετόχους της επιχείρησης… Η στήλη πληροφορείται ότι τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών, Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Attica Bank κάθισαν στο τραπέζι, συνεννοήθηκαν, συμφώνησαν και σύντομα αναμένεται να δοθεί το mandate στην Axia Partners για να ξεκινήσει τις επαφές αναζήτησης επενδυτών… Η μόνη τράπεζα που φέρεται να έχει κάποιες ενστάσεις επί της διαδικασίας είναι η Τράπεζα Πειραιώς, το μερίδιο της οποίας στο δάνειο ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Η επιλογή της Axia (επικεφαλής ο γνωστός θαμών στους κοσμικούς  κύκλους Γιώργος Λινάτσας) και όχι κάποιας άλλης συμβουλευτικής επενδυτικής εταιρείας έγινε, όπως μαθαίνω, με βάση κριτήρια όπως η εμπειρία της εταιρείας σε τέτοιου τύπου projects. Πάντως ήταν απευθείας ανάθεση και δεν έγινε κάποιος διεθνής διαγωνισμός. Κι όλα αυτά σε σύγκριση με άλλες ελληνικές εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο διότι μόνο ελληνική θα αναλάμβανε το mandate για ένα δάνειο των 40 εκατ. ευρώ.

    Οι ξένες συμβουλευτικές εταιρείες και τράπεζες ασχολούνται μόνο με ανάλογα projects όταν το ποσό ξεπερνά τα 100 εκατ ευρώ. Έγκυρη πηγή έλεγε στην στήλη ότι οι 4 τράπεζες – που ελέγχουν τα 35 από τα 40 εκατ ευρώ του δανείου – συμφώνησαν και η διαδικασία είναι έτοιμη να ξεκινήσει ακόμη και χωρίς την Πειραιώς. Πληροφορίες της αγοράς λένε πάντως οτι με τις πρακτικές της AXIA έχουν θυμώσει μέλη της οικογένειας του γνωστού βιομήχανου Νίκου Μάνεση.

    Στην ουρά και άλλες πωλήσεις…

    Σε αντίθεση με το 2018 φαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει – κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία – να μιλάνε μεταξύ τους και να δείχνουν διάθεση συνεννόησης  στον από κοινού χειρισμό στις υποθέσεις κάποιων μεγάλων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων…

    Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις υπερχρεωμένων επιχειρηματιών, για τον χειρισμό των οποίων τις (τράπεζες) χωρίζει άβυσσος… Η στήλη ωστόσο πληροφορείται ότι μέσα στους επόμενους 5-6 μήνες θα συμφωνήσουν για την πώληση κάποιων εταιρικών δανείων…

    Η σύγκρουση των κληρονόμων 

    Η… κατάρα των ξενοδόχων χτύπησε ακόμη έναν ξενοδοχειακό όμιλο, καθώς οι κληρονόμοι του πρόσφατα εκλιπόντος μεγαλοξενοδόχου αλληλοσπαράσσονται στα δικαστήρια.

    Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως τα παιδιά και η σύζυγος του μεγαλοξενοδόχου, με την οποία αυτός βρισκόταν σε πολυετή διάσταση, συγκρούονται με την επί 40 χρόνια σύντροφό του αναφορικά με το περιεχόμενο της διαθήκης του εκλιπόντος.

    Ο μακαρίτης τα είχε ρυθμίσει όλα στον όμιλο με τις διαθήκες του πριν φύγει μοιράζοντας τα ξενοδοχεία στα αγαπημένα του πρόσωπα.

    Ωστόσο, οι κληρονόμοι του φέρονται να έχουν άλλη άποψη για το ποιο είναι το αληθές νόημα των διαθηκών και για τις σχέσεις των ξενοδοχειακών εταιρειών μεταξύ τους.

    Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στις δικαστηριακές αίθουσες καθώς τα μέρη έχουν ήδη προσλάβει βαριά ονόματα της δικηγορίας.

    ΔΕΗ: Της κολάσεως 

    Αληθεύει ότι τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης περνάει πολύ – μα πολύ – δύσκολα ακόμη και από τους συντρόφους του υπουργούς; Από την μία τον πίεζαν τόσο καιρό να μην κάνει τίποτα και τώρα του γυρνούν την πλάτη! Έτσι είναι όμως όταν είσαι πολιτικά διορισμένος… 

    Η στήλη σας εύχεται Καλή Ανάσταση και σας δίνει ραντεβού για την Τρίτη του Πάσχα πρωί-πρωί…



    ΣΧΟΛΙΑ